Дамјановић и Спајић / - Портал Дан
23/10/2021 u 15:21 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осуда црногорске јавности: Смјеном Дамјановића Влада показала да није за реформе

Кукавичлук Владе jе показатељ свега лошег у Црноj Гори, коjе увиjек припада неспособним, незнавеним профилима коjи силовањем система заступаjу и штите уско-интересне, као и политичке агенде, оцијенила је Мила Касалица

Одлуку министра финансија Милојка Спајића да се Александар Дамјановић смијени са мјеста вршиоца дужности директора Управе прихода и царина (УПЦ), односно да му не продужи мандат, нема ко није осудио. И партије власти и опозиција, као и бројни економисти. Сви траже појашњење одлуке о Дамјановићевој смјени, а да се на његово мјесто постави Милена Петричевић, дугогодишња сарадница одбјеглог бизнисмена Душка Кнежевића. Појашњења, међутим, нема. Министар Спајић је у службеној посјети Сједињеним Америчким Државама (САД). "Дан" је јуче упутио питање Спајићевом ресор због чега је смијењен Дамјановић, али одговор на упит нијесмо добили.

Од марта, откад је Дамјановић на челу Управе, забиљежена је рекордна наплата пореза у августу, док је у истом периоду Управа помогла да се спријечи шверц цигарета и заплијени 1,4 милиона тона кокаина.

Економиста и доскоро државни секретар у Министарству финансија и социјалног старања (МФСС) Мила Касалица казала је "Дану" да је Влада, на исхитрено сазваној електронској сједници, до краја окренула леђа реформској агенди и постала вољна наследница свега што грађански и нереформски познајемо више од тридесет година.

– Уз дужно поштовање четири члана Владе, коjа су имала струковну и институционалну кичму да буду посвећени Црноj Гори, министар Спаjић и премиjер Здравко Кривокапић су несистемском самовољом окренули леђа беспрекорно-измjерљивом и обjективно-потврђеном резултату, коjи jе директор Дамjановић у име институциjе одрадио без грешке. Дамjановић jе у претходних седам мjесеци показао шта значи бити лидер наjважниjе институциjе у систему – оцијенила је Касалица и додала да је био најбољи кандидат за руководиоца Управе прихода и царина.

Према њеним ријечима, Спајић је у четвртак свео себе на још једног неважног политичара, којем су транспарентни модели успјеха у име институција неважни.

– Односно, суштинскиjе: jучерашњи кукавичлук Владе Црне Горе jе показатељ свега лошег у Црноj Гори, коjе увиjек припада неспособним, незнавеним профилима коjи силовањем система заступаjу и штите ускоинтересне, као и политичке агенде, бусаjући се у прса ко зна каквим утилитарним "традиционализмом", а коjи jе маска за несоjство у безочности – казала је Касалица, која је са позиције државног секретара смијењена крајем јула, такође на предлог Спајића.

Појаснила је да не зна објективни разлог за смјену Дамјановића, али да је било очигледно да се почетком јула Спајић претворио у икону немилосрдног одстрела независних професионалаца.

– Након jучерашњег краха у одлучивању да се не настави мандат директору Дамjановићу, црногорскоj jавности се ван сваке сумње показуjе да су знање и стручност истjерани са лидерских позициjа из државне администрациjе – закључила је Касалица.

Избор Петричевић треба да нас забрине

Коментаришући именовање Петричевићеве, Касалица је рекла да она, независно од формалне дипломе магистра, не познаје сложеност и захтјевност Управе прихода и царина, као што ниjе ни имала искуствени кредибилитет да буде именована за в.д. директора директората, коjи треба да се бави УПЦ-ом.

– Она не треба да буде фокус jавности, jер jе изабрана управо зато што jе струковна сjенка. Чињеница jе да ће бити платформа ко зна каквим закулисним агендама селективности у приступу пореским обвезницима, треба да нас забрине као заjедницу. Посебно уколико сте професионалац, одговорно jе да не прихватите може-бити-одовићеву "понуду коjа се не смиjе одбити", а када знате да улазите у тим и институциjу о коjоj немате знање, нити jе умиjете поjмити као структуру коjа мора да се развиjа према сложеним моделима модерне државне управе, већ ћете морати да jе поставите да буде наредбодавна одскочна даска за напад на пореске обвезнике са "биjеле листе", а што jе директор Дамjановић упорно хендловао у корист развоjа система, а на штету нетранспарентности. Као и да потписуjете ко зна какве интернационалне тендере нетранспарентних набавки опреме... – казала је Касалица.

Из ГП УРА "Дану" су казали да министар Спајић мора појаснити разлоге смјене Дамјановића, jер jе чињеница да jе одговорно обављао своj посао и утицао на то да се сприjечи шверц цигарета и кокаина, и као такав jе постао кредибилан партнер међународним партнерима.

– Додатну тежину има и чињеница да одлука о смjени ниjе jедногласно усвоjена на сjедници. Сем тога, неопходно jе да Спаjић, као члан експертске владе, образложи због чега се одлучио за именовање Петричевићеве, односно да предочи jавности њена стручна и експертска достигнућа у досадашњоj радноj кариjери. У случаjу да поменута обjашњења изостану, министар Спаjић не може више рачунати на подршку посланичког клуба Црно на биjело у Скупштини Црне Горе – навели су из ГП УРА.

Економиста и бивши посланик Зарија Пејовић казао је да на црногорској политичкој сцени нема мјеста за коректне, нормалне и знавене људе.

– Зашто jе тако, то jе питање за политички систем, политичке "лидере", али и за медиjску и укупну jавну сцену, на коjоj се слиjеде ситносопственички интереси. Нема се поштовања према људима иако на њима почиваjу институције – написао је Пејовић на свом фејсбук профилу.

Посланик (СДП) Рашко Коњевић је навео да је Влада разријешила Дамјановића иако је међу ријеткима који је имао резултате вриједне пажње.

– Очигледно jе разриjешен jер министар Спаjић ниjе могао да га контролише jер он има лични и политички ауторитет и интегритет – написао је Коњевић на свом твитер налогу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:12