Даниловић / Фото: Иван Петровић Ипе
12/08/2021 u 08:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Даниловић: Ако не можемо да обезбиједимо устоличење митрополита онда не заслужујемо да будемо држава

Мала нам је снагу, али на велику жалост и мала памет, поручује лидер Уједињене

Ако нисмо спремни да обезбиједимо да велики празник остане празник, онда не заслужујемо да будемо држава, а то смо давно заслужили, казао је лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић за „Спутњик“ у осврту на узаврелу политичку атмосферу у Црној Гори, мјесец дана уочи устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу.

Даниловић је истакао да никоме не треба да буде нелагодно тог дана, на велики празник, осим онима који мисле да рушилачки и каменицама могу да јуришају на Цркву и њено власништво и на државу и њен образ.

- Овдје се ради о покушају политичке манипулације екстремним и радикалним групицама које не представљају већинско мишљење нити Црне Горе нити Цетиња. То је један жалосни, примитивни покушај обрачуна с епископом Јоаникијем и СПЦ. Заиста не мислим да је достојно Црне Горе и нашег народа да нас у страху од тога шта ће направити држи шачица људи са бандитским намјерама. Мислим да је то посао, и то не голем, безбједносних служби и да су дужне да га заврше адекватно - напомиње Даниловић.

Он није желио да прогнозира какве би провокације могле да се догоде на дан устоличења, али је увјерен да Агенција за националну безбједност и Управа полиције знају све људе који су спремни да направе конфликтну ситуацију и да им неће допустити да буду „господари Цетиња“.

Даниловић вјерује и да се Кривокапић консултовао с тим службама прије него што је најавио да ће устоличењу присуствовати без обезбјеђења, јер су оне задужене за процену безбједности црногорског премијера.

Упитан да прокоментарише ту изјаву, Даниловић одговара да "то има смисла због тога што се на тај начин с позиције представника владе ставља до знања да је држава Црна Гора способна и спремна да сваком појединцу, високом госту и званици гарантује сигурност".

- Таква изјава премијера може бити различито тумачена, али ја је тумачим у том смислу, да не треба бринути, да људи треба да се посвете празнику устоличења митрополита Јоаникија, а не да стрепимо свако мало од групе људи који су анонимни и гласни на друштвеним мрежама и порталима, а потпомогнути од тихе политичке струје ДПС-а и њених коалиционих партнера окупљених око Комитског савеза. Све то је, на сву срећу, мала снага и мислим да никога у Црној Гори посебно не плаше. Мала је снага, али, на велику жалост, мала је и памет- поручио је Даниловић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:16