Горан Даниловић / - Приватна архива
12/01/2022 u 13:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Даниловић: Реците гласно оно што сви знамо

- Питам jавно, како то данас, само годину и по након избора из 2020. његово неповлачење ниjе проблем за конституисање "мањинске владе"? - упитао је он

Реците гласно оно што сви знамо, поручио је лидер Уједињене Горан Даниловић.

 - Зар само приjе неколико дана предсjедник УРА Дритан Абазовић ниjе изjавио да овакав, непромиjењени ДПС не може бити партнер? Jуче, за евентуалну мањинску владу неповлачење Ђукановића ниjе препрека - ваљало би али ниjе услов? Да се разумиjемо, у политици риjеч често важи краће од чистих чарапа, али то не значи да су сви исти, нити да jе чарапа на глави или на нози иста ствар. Мени jе, додуше, свеjедно jе ли Ђукановић у фази повлачења или ниjе - поручио је он.

Како је навео, било би заиста добро по демократске процесе и по ДПС да се њихов шеф повуче из политике и докаже потом пред судовима све оно што стоjи по ладицама Тужилаштва, а знамо зашто стоjи.

 - Било би добро за неко будуће вриjеме, за неки транзициони период ДПС политике коjи би услиjедио након 2024. године. Али да их пожуруjем да то раде не пада ми на памет - како им воља. Питам jавно, како то данас, само годину и по након избора из 2020. његово  неповлачење ниjе проблем за конституисање "мањинске владе"? Да ли овакве изjаве значе да смо били у праву када смо потписивање Меморандума оциjенили као димну завjесу иза коjе се пакуjе мањинска влада? Очигледно да - тврди он.

Даниловић наводи да има добро памћење, а ту су и медиjи.

- Када нас jе 38 било за реконструкциjу недостаjала су нам три гласа, и то Урина да се договоримо. Они били за то да све остане по старом? Сада проблем, коjи колега Абазовић, никада раниjе ниjе примиjетио може бити риjешен и мањинском владом? Коjи проблем? Кључни проjекат Владе "Европа сад" прва jе поздравила УРА и стала иза њега! Коjи, дакле, ми проблем имамо тренутно? Реконструкциjа не може - противила се УРА, а своjу сагласност jе потом повукао и ДФ! Избор нове Владе у оквиру постоjеће већине - противила се УРА, а и jош неки од нас нисмо били одушевљени. Ипак, имамо проблем, коjи мора да се риjеши, а jедан од начина jе мањинска влада? Понављам, коjи проблем? Jа додуше знам коjи, али не разумиjем зашто то и други не кажу - навео је.

Како је додао, рекло би се да колега Абазовић очекуjе подршку од ДФ да се ова Влада сруши, jер jе ДФ-у одавно неприхватљива, али, истовремено очекуjу, и да ДФ-а нема у тоj новоj влади?

 - Нешто нисам сигуран да ДФ то очекуjе? Дакле, за ДФ jе предвиђено да може подржати мањинску Владу и потом да нестане. ДПС међутим, има дебео разлог да у свему учествуjе - срушио би Владу постоjеће већине и добио потом могућност да држи на узици нову, мањинску владу. Браво! Гениjално! То jе тако jасно да се човjек наjежи од муке! Зашто бисмо, међутим,  ми коjи нисмо потписници Меморандума; ДФ, Демократе, УЦГ  Права и Радничка учествовали у властитом убиству или, зашто бисмо се иживљавали над собом? Одговор jе прилично jасан: зато што jе то добро за "процесе"? Коjе процесе? Могу ли коначно да сазнам како се зове таj "процесор" коjи тражи од нас ради општег добра да се спаси Ђукановићев ДПС и то тако да се кроз мањинску подршку врати на власт? - упитао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:59