/ Срђан Дармановић
26/06/2021 u 17:44 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дармановићу мандат истиче тек за годину

Мандат актуелном члану Венецијанске комисије Срђану Дармановићу истиче у јуну наредне године, и тада се стичу услови да се покрене процедура избора новог представника. Његов замјеник у ВК је Зоран Пажин

Влада Црне Горе неће ускоро бирати новог представника државе у Венецијанској комисији (ВК), стручном тијелу Савјета Европе, јер мандат актуелном члану Срђану Дармановићу истиче у јуну наредне године. То је потврђено за "Дан" у Влади Црне Горе. Како нам је саопштено, с обзиром на правила о делегирању представника, тек након истека мандата садашњем члан стичу се услови да се покрене процедура избора новог представника. Замјеник Дармановића у Венецијанској комисији је Зоран Пажин, који је раније био министар правде и судија.

С обзиром на политичке промјене у Црној Гори, питање члана ВК је посебно актуелно. Венецијанска комисија даје мишљење на бројне важне законе у Црној Гори, а то је недавно био случај са предлозима закона о државном тужилаштву и закону о посебном тужилаштву за организовани криминал. Чланови ВК требало би да буду еминентни правни експерти, у свом раду слобођени дневнополитичких интереса и промишљања.

Имајући у виду најаве доношења нових закона, Црна Гора ће, све су прилике, послати Венецијанској комисији предлог закона о избору одборника и посланика, који би требало да усагласи скупштински Одбор за изборне реформе. Такође, очекује се да се у Црној Гори дефинише и текст измјена и допуна закона о регистрима пребивалишта и боравишта, па није немогуће да би и тај акт требало да буде касније усаглашен са експертима Венецијанске комисије. Такође, постоји могућност да се Венецијанска комисија огласи и поводом евентуалних нових предлога измјена правосудних закона, ако то буде покренуто од владе или скупштинске већине.

У последњих неколико година "венецијанци" су давали стручна мишљења о предлогу закона о слободи вјероисповијести, и предлогу такозваних "тужилачких закона".

Формирани да помогну у процесу уставних реформи

Венецијанска комисија, службено Европска комисија за демократију путем права, савјетодавно је тијело Савјета Европе, сачињено од независних стручњака из области уставног права. Настала је 1990. године, након пада Берлинског зида, да би се помогле уставне реформе у источној и средњој Европи. Почели су са 18 држава чланица, али недуго након формирања све државе чланице Савјета Европе придружиле су се Венецијанској комисији. Конкретније, од 2002. године и неевропске државе такође могу постати пуноправне чланице. Према подацима из 2021, Венецијанска комисија има 62 државе, од чега су 47 државе чланице Савјета Европе.

Такође, Европска унија, Организација за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) и Међународно удружење уставног права учествују у пленарним сједницама ове комисије.

Мишљење, када га напишу експерти, званично се усваја на пленарним сједницама Венецијанске комисије.

Дармановић, који је био декан на подгоричком Факултету политичких наука, именован је на јесен 2006. године за члана Венецијанске комисије као представник Црне Горе у том стручном тијелу Савјета Европе. То је одлучила тадашња влада Црне Горе. Док је трајала државна заједница Србије и Црне Горе Дармановић је био замјеник члана Венецијанске комисије, у чијим сједницама је равноправно учествовао, али није имао право учешћа у доношењу одлука. Одлуком Комитета министара Савјета Европе након референдума о државно-правном статусу, Црна Гора је добила право да учествује на сједницама свих тијела Савјета Европе, с правом гласа.

Према подацима црногорског универзитета, Дармановић је прво изабран у Венецијанску комисију 2005. године и на тој функцији је, уз неке прекиде, и данас.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 08:54