Nik Đeljošaj sa Sašom Kasanofom / - GOV.ME
22/10/2024 u 18:22 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Đeljošaj: Stukture nedvosmislene proevropske orijentacije jedini garant nastavka evropskog puta

Stukture nedvosmislene proevropske orijentacije na pozicijama odlučivanja jedini su garant da Crna Gora nastavi svoj evropski put još snažnije nakon zatvaranja četiri poglavlja, kazao je potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj.

On je to rekao u razgovoru sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Sašom Kasanofom, tokom zvanične posjete Vašingtonu.

- Nakon zatvaranja četiri poglavlja dolaze neki novi politički momenti i procesi sa ciljem da Crna Gora nastavi svoj evropski put još snažnije, za šta su jedini garant stukture nedvosmislene proevropske orijentacije na pozicijama odlučivanja - kazao je Đeljošaj.

U saopštenju Đeljošaja navodi se da je Kasanofa obavijestio o potpisivanju Memoranduma o ekonomskoj saradnji Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), evropskoj budućnosti Crne Gore i planovima za strateško partnerstvo sa SAD.

Dodaje se da je Đeljošaj Kasanofa obavijestio i o "potencijalno destabilizujućim" aktivnostima kleronacionalističkih struktura koje, kako je naveo, imaju za cilj narušavanje evropske perspektive Crne Gore.

Đeljošaj sa Fernandezom: Memorandum o ekonomskoj saradnji podsticaj za dodatno jačanje odnosa sa SAD

- Potpisivanjem Memoranduma, Crna Gora je dokazala da joj je jedini pravac prozapadni i proamerički put, a ovim memorandumom će se još više učvrstiti evropska i evroatlantska pozicija Crne Gore - naveo je Đeljošaj.

On je naglasio da je programska saradnja koju manjinske stranke imaju sa premijerom Milojkom Spajićem, a koji ima njihovu podršku u cilju unapređenja životnog standarda i evropskih integracija, do sada bila veoma efikasna na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Prema riječima Đeljošaja, o tome najbolje svjedoče četiri poglavlja koja će biti zatvorena do kraja godine.

- Ovaj model saradnje pozitivno su ocijenile i najviše evropske adrese, među njima i Evropska komisija - istakao je Đeljošaj.

U saopštenju se navodi da je Kasanof istakao da Crna Gora, kao kredibilna NATO država, ima punu podršku SAD u nastavku demokratizacije, vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminal.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 18:23