Лидери ДФ-а / - Портал Дан
17/10/2022 u 11:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DF dostavio izmjene Zakona: Predsjednik dužan da predloži mandatara u propisanom roku

Ovaj predlog dolazi nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da da mandat lideru Demosa Miodragu Lekiću za sastav nove Vlade.

Demokratski front dostavio je danas Skupštini prijedlog izmjena i dopuna zakona o predsjedniku Crne Gore, kojim se, između ostalog, preciziraju obaveze šefa države prilikom predlaganja mandatara.

Ovaj predlog dolazi nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da da mandat lideru Demosa Miodragu Lekiću za sastav nove Vlade. Đukanović je to obrazložio tvrdnjom da ne vjeruje da postoji parlamentarna podrška Lekiću.

- Zahtijevamo hitni postupak donošenja ovog zakona zbog činjenice da Predsjednik Crne Gore nije, shodno svojoj ustavnoj obavezi dodijelio mandat za sastav Vlade kandidatu koji je dobio podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupstine Crne Gore, čime je doveo u opasnost ustavni poredak Crne Gore. Imajući u vidu ozbiljnost trenutka u kojem se Crna Gora našla i moguće posljedice po društvo, koje treba hitno preduprijediti, predlažemo da se shodno članu 147 stav 2 Ustava Crne Gore donese odluka da pojedine odredbe ovog zakona, cijeneci javni interes, imaju povratno dejstvo- navodi DF.

Članovima jedan do tri ovog predloga Zakona je predviđeno širenje djelokruga primjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, tako što je isti proširen uvođenje i preciziranje njegovih „dužnosti".

- Uvodi se posebno poglavlje "II Dužnosti Predsjednika". Dosadasnjim tekstom osnovnog zakona poglavlje II je nosilo naziv "II Prava i dužnost predsjednika" i utvrđena je potreba da se posebno definišu nerazrađena pitanja dužnosti Predsjednika u novom poglaviju, a da se njegova prava u postojećem zakonu koja se odnose na određene privilegije koje Predsjednik koristi, posebno izdvoje. Osim toga, tekst se terminološki upotpunjuje radi lakšeg čitanja i razumjevanja predmetne materije, objašnjava se u predlogu.

Članom četiri dodaje se niz novih članova 7a do 7f, sa motivacijom kako slijedi - članom 7a definisana je dužnost predlaganja mandatara za sastav Vlade i precizirani rokovi ove obaveze utvđeni Ustavom koji ih nije razradio.

- Clan 7b razrađuje obavezu i postupak „konsulatacija" sa svim poslanicima u određenom mandatu Skupštine za utvrđivanje predloga kandidata za Mandatara. Član 7c jasno definise „dužnost" Predsjednika da predloži za mandatara za sastav Vlade kandidata koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika, ali takođe i „sigurnog" kandidata, odnosno ličnost koja je spremna da se iste funkcije prihvati, dodaje se u Predlogu.

Takođe, ovaj član uvodi mogucnost „šanse" za prevazilazenje institucionalne krize za slučaj da nema kandidata sa većinskom podrškom Skupštine, pri čemu Predsjednik vrši pravo i dužnost predlaganja kandidata koji ima izgiede da u roku za sastav vlade od 90 dana pomenutu podršku pribavi.

- Član 7d definiše pitanje „ponovnih konsultacija" za utvrđivanje kandidata za Mandatara, ukoliko prvi krug konsultacija sprovedenih u skladu sa Ustavom i zakonom ne bude uspješan. Član 7e precizno utvrđuje obavezu i rok u kome je Predsjednik dužan da donese Ukaz o raspuštanju Skupštine, sve u skladu sa clanom 92. Ustava Crne Gore, sa naglaskom na okolnost da Predsjednik samo „tehnički konstatuje" činjenicu da su usiovi propisani Ustavom stečeni, a kako bi se stekli usiovi za raspisivanje izbora za Skupštinu Crne Gore, prvog narednog dana po njenom raspuštanju. Clan 7f definise proceduraini mehanizam koji je u stanju da obezbijedi da kandidat koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine Crne Gore stupi na dužnost Mandatara i sprovede aktivnosti koje su Ustavom i zakonom date u njegove nadležnosti povodom izbora nove Vlade, navodi se dalje.

Član 7h precizira dužnosti Predsjednika prilikom postavijanja i opoziva ambasadora i šefova drugih diplomatskih predstavnistava u inostranstvu.

- Članom 6 Zakona predviđeno je uvođenje novog poglavija "Na Prava Predsjednika", koje izdvaja „prava Predsjednika" u odnosu na njegove „dužnosti" razrađene prethodnim poglavijem. Članom 7 Zakona propisuje se „izuzetak" u primjeni predmetnog Zakona sa predloženim izmjenama da bi se prevazisla situacija koja blokira institucije sistema, tj. nakon izgiasavanje nepovjerenja 43. Vlade, rokovi propisani članom 7f treba da teku od dana usvajnja ovog zakona, piše u Predlogu.

Dokument u cjelosti  pogledajte OVDJE.

Ranije je i poslanik Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta Jovan Vučurović kazao da će parlamentarna većina uskoro, izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, urediti njegovu poziciju u ustavno-pravnom sistemu, tako da neće više biti prostora za razna proizvoljna tumačenja.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević u subotu na Prvoj TV kazao je da se o ovoj inicijativi ne može raspravljalti prije 1. ili 2. novembra jer je potrebno da istekne rok od 15 dana od dana predaje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 14:15