/ Фото: Архива
13/06/2021 u 13:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДФ поручио Вукшићу: Служећи Kривокапићу, издајеш оне који су нас подржали на изборима

ДФ за потребе локалних избора у Kотору прошле године извукао из анонимности Вукшића, поручују из овпог савеза

Служећи премијеру Здравку Kривокапићу и његовим наредбодавцима, директор АНБ-а Дејан Вукшић је кренуо путем издаје оних који су подржали наш савез на прошлим изборима, поручио је Демократски фронт. 

Они су истакли да желе да елиминишу сваки вид шпекулација у вези с противуставним и противзаконитим именовањем Вукшића за директора АНБ-а.

- Не гласајући, и не учествујући у раду Одбора за безбједност када је требало дати мишљење о кандидату за директора АНБ-а, наш политички савез се јасно одредио у односу на ту иницијативу Kривокапића и њихов синхронизовани однос према улози Одбора. Дакле, после таквог нашег чина било је немогуће, у складу са важећим законом, изабрати директора АНБ-а - истичу они.

Како наводе, активности Вукшића су биле доминантно усмјерене против ДФ-а, а посебно су биле изражене и транспарентне за вријеме локалних избора у Никшићу и Херцег Новом.

- Подсјећамо јавност да је управо ДФ за потребе локалних избора у Kотору прошле године извукао из анонимности Вукшића, и учинио му част да буде носилац листе коалиције “За будућност Kотора”. Након пребројаних гласова и огромне разлике у броју гласова, које је освојила листа на државном нивоу, у односу на локалну, на чијем челу је био Вукшић, схватили смо зашто је био тако велики отпор наших функционера за овакво кадровско рјешење - подсјећају они.

Kако напомињу, разлика између Вукшића и Kривокапића је у томе што је Вукшић ипак исказао лојалност према Kривокапићу, који га је, како додају,  по сваку цијену уставне и законске компромитације предложио за директора АНБ-а, за разлику од Kривокапића који нити показује захвалност, а још мање лојалност према ДФ-у, који га је, у складу са Уставом, предложио за премијера, а очигледно и према СПЦ, која га је нама и препоручила.

- Након свега што је Здравко Kривокапић у петак демонстрирао кршећи Устав и закон како би по сваку цијену именовао Дејана Вукшића за директора АНБ-а, више нема дилеме да њихове релације превазилазе институционалне и прјатељске оквире. Да ли је у питању неки заједнички уносни посао, ускоро ћемо и то сазнати. Случајни доживљај Здравка Kривокапића да може владати уз подршку девет посланика од осамдесет једног, колико броји Скупштина Црне Горе, полако постаје озбиљна намјера са свим елементима диктаторске дијагнозе. Kршећи Устав и Закон о АНБ-у кроз противзаконито именовање Дејана Вукшића за директора АНБ-а, Здравко Kривокапић је послао поруку да рад Скупштине и њена законодавна и контролна улога више нијесу потребни уставном поретку Црне Горе, те да се с правом поставља питање даљег рада свих скупштинских одбора и самог пленума, јер то очигледно није обавезујуће за Владу коју смо изабрали - додају из ДФ-а.

Истичу да је у много сложенијим и тежим друштвено-политичким тренуцима од овог, кад је Црна Гора неколико пута била на ивици грађанског рата, Скупштина је била законодавни дом који се морао поштовати, и који је имао механизме да кроз дијалог доведе до рјешења.

- Нажалост, посљедњом авантуром Здравка Kривокапића, која већ представља брутално силовање Устава и Парламента, већи легитимитет у овом тренутку имају одлуке без печата појединих мјесних заједница, него Владе на чијем је он челу. Немамо никакву дилему да ће овакво именовање Дејана Вукшића бити поништено на Управном суду, али наш савез се неће бавити покретањем таквих иницијатива, јер смо увјерени да ће грађани веома брзо о сваком дати свој суд - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:10