/ Фото: Срђан Бољевић
16/12/2021 u 12:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДФ предлаже да минимална зарада буде 650 еура

Посланици који стоје иза овог амандмана су посланици ДНП-а, Уједињене Црне Горе, Радничке партије и Нове српске демократије

Kлуб посланика ДФ-а предложио је данас амандман којим би се минимална зарада у Црној Гори изједначила са минималном потрошачком корпом и да износи 650 еура.

Посланици који стоје иза овог амандмана су посланици ДНП-а, Уједињене Црне Горе, Радничке партије и Нове српске демократије.

Они овај амандман образлажу да предложеним износом минималне зараде од 450 евра, не постиже се циљ који ова одредба треба да оствари.

Тај износ је, већ сада нижи од минималног износа потребног уза обезбјеђење елементарних животних потреба грађана, те се њиме де факто институционализује животни стандард испод нивоа границе сиромаштва.

- Предложеним сетом закона који прате предлог повећања минималне зараде, уводи се повећање пореза, акциза, увђење нових дажбина, што ће нужно довести до повећања цијена основних животних намјерница. Тиме се аутоматски обезвређује предложено повећање минималне зараде. То су замке којима се с једне стране ствара привид побољшања стандарда, а с друге узима што је дато, па и више од тога, даље гурају већ осиромашене грађане у још дубљи финансијски бездан - наведено је у амандманском приједлогу.

Према њиховим ријечима, изједначавање минималне зараде и минималне потрошачке корпе је и финансијски одрживо јер, како кажу, статистички подаци о потрошачкој корпи је и финансијски одрживо јер статистички подаци о потрошакој корипи нису пука пројекција новца који је потрербан за биолошки опстанак већ податак који показује колико сваки грађанин минимално мора и заправо сваког мјесеца потроши да би обезбједио основне животне услове себи и ужој породици.

Напомињу, то значи да су робе и услуге које су нужно конзумиране током једног мјесеца, морале бити произведене.

- Везивањем минималне зараде за минималну потрошачку корпу радницима се исплаћује минимум вриједности које су произвели и спречава да инфлација “поједе”њихову плату - закључили су из ДФ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 18:32