Са ранијих протеста ДФ-а испред Скупштине / -LAZAR RUZIC
21/02/2022 u 07:11 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДФ спреман за ванинституционалну борбу, СНП још вага, одлука ове недјеље

Блокираћемо комплетан саобраћај у Црној Гори, што значи кључне саобраћајнице. Никад ДФ није имао проблема са активистима али овог пута наше канцеларије су препуне људи који желе да одбране изборну побједу, казао је посланик ДФ-а Дејан Ђуровић

Социјалистичка народна партија (СНП) још увијек није донијела коначну одлуку о учешћу у мањинској влади. Наиме, иако су коначав став о томе да ли ће учествовати у преговорима о формирању мањинске владе и бити дио ње требали да донесу до краја претходне недјеље, то се још увијек није догодило.

Како "Дан" незванично сазнаје од извора из СНП-а, сједница главног одбора требало би да се одржи ове недјеље, највјероватније у сриједу. Наводно, чланство те партије већински се противи учешћу у мањинској влади коју би подржала Демократска партија социјалиста (ДПС). Из Демократског фронта (ДФ) нам је незванично саопштено да ће највјероватније блокирати саобраћајнице у више црногорских градова истог дана, то јесте у сриједу, или прије тога, у уторак.

image

Чека се одлука СНП-а

IVAN PETROVIC-IPE

Посланик ДФ-а Дејан Ђуровић казао је за "Дан" да ће блокаде почети када процијене да је најбољи тренутак да се свима који желе било какав дил са ДПС-ом скрене пажња да се не играју вољом грађана из августа 2020. године, не прецизирајући када ће то тачно бити.

–Блокираћемо комплетан саобраћај у Црној Гори, што значи кључне саобраћајнице. Никад ДФ није имао проблема са активистима, али овог пута наше канцеларије су препуне људи који желе да одбране изборну побједу. Ми смо двије трећине парламентарне већине и желимо да дамо шансу свима да се договоримо. Никад нисмо ни уцјењивали ни пријетили, него увијек максимално попуштали и увијек дали допринос договору. Тако су урадили и наши лидери и овог пута саопштивши да не желе да буду дио Владе – истакао је Ђуровић.

Извјесно да ће се Влада саставити

По мишљењу Андрије Ђукановић, извјесно је да ће Влада бити састављена.

– Остало је још да се види хоће ли и СНП бити њен дио. Мислим да је то лоше рјешење, посебно што ће ДПС дајући подршку тој влади бити у позицији да контролише њене одлуке. Таква влада ће можда бити стабилна и имаће већину, али неће донијети жељене реформе. Из УРА кажу да је један од циљева те владе деконструкција ДПС-а, али не знам на који начин ће то урадити ако Влада зависи од те партије. Неће ваљда ДПС давати подршку за своју деконструкцију!? Чудно је да је сада ДПС пожељан партнер за реформе, а доскорашњи партнери кочничари промјена. Мањинска влада која ће зависити од ДПС-а прилично је лоше рјешење – оцијенио је Ђукановић.

Посланик ДФ Јован Вучуровић рекао је за "Дан" да имају два предлога за техничку владу која би организовала изборе.

– Техничка влада од нестраначких личности, подржана од 41 посланика плус странке мањина или техничка влада од политичара, такође уз подршку парламентарне већине" казао је Вучуровић.

Аналитичар Андрија Ђукановић казао је за "Дан" да је позиција СНП-а доста тешка.

– Они су добили добру понуду да буду једни од главних носилаца власти иако по снази и мандатима не заслужују такву позицију. То је примамљива понуда, али, са друге стране, учешће у влади коју ће подржавати ДПС значи одступање од свега онога што је СНП радио претходних година. То се гласачима те партије и чланству очигледно не допада и зато одлука главног одбора касни иако је било очекивано да ће се то брзо десити. Сигурно је да имају проблема да донесу одлуку. Ако уђу у мањинску владу, њихов коалициони капацитет заиста ће бити минималан – закључио је Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 05:40