/ BORIS MARđONOVIć
22/04/2022 u 15:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директор Занатске коморе напустио ГП УРА

Марђоновић је рекао да Мандатар није испунио обећања дата занатлијама

Директор Занатске коморе, Борис Марђоновић, напустио ГП УРА. Марђоновић је рекао да Мандатар није испунио обећања дата занатлијама, да се занатство не може искористити па игнорисати и да ће занатлије тражити нове поуздане савезнике у политици

- Улцињ, 22.04.2022. Дугогодишњи члан Грађанског покрета УРА, Борис Марђоновић иступио је из те Партије и упутио отворено писмо мандатару Дритану Абазовићу, које преносимо у цијелости. Поштовани господине Др Абазовићу, Желим Вам успјех у вођењу мањинске Владе и обавјештавам Вас да од данас нисам члан Грађанског покрета УРА. Разлог је то што нисте испунили обећања дата занатлијама и што занатство не можете искористити па игнорисати. Због тога ће занатлије тражити нове поуздане савезнике у политици. Да Вас подсјетим, обећали сте да ћете подржати формирање министарства занатства и малих и средњих предузећа ради транзиције према социјалној тржишној економији Европске уније, реформу стручног образовања и креирање коњунктурних програма за генерисање тражње. Објављивањем структуре предложених ресора очигледно је да нисте одржали обећање и да подцјењујете значај занатства- наводи у саопштењу.

Образложење преносимо интегрално:

"Дана, 15.06.2017. године приступио сам ГП УРА вјероватно као једини руководилац јавне установе, који је у Црној Гори приступио опозицији. У пракси је важио принцип: "Гласаћу Те кад' побједиш". Учинио сам то прије свега због неопходних промјена али и нашег писменог договора да ћете подржати привредно-политичке захтјеве занатства, које је стара власт одбијала и покушала да тргује.

Иако се искључиво бавим средњесталешком политиком, прихватио сам Ваш позив да помогнем на локалним изборима у Улцињу, гдје сам предводио кампању УРЕ када је Општински одбор могао да окупи једва 15-так чланова за јавни наступ. Подржао сам и заједничког кандидата опозиције на предсједничким изборима 2018. године, госп. Младена Бојанића и спријечио покушај изборне преваре на гласачком мјесту Морињ.

Стао сам уз Коалицију за 21. вијек и послао Вам извјештај о систему изборних превара, за које су сви у јавности знали али их нико није практично описао. Позвали сте ме и приступио сам коалицији "Црно на бијело" пред парламентарне изборе 2020. и саставио сам јавни друштвени уговор, чији је фокус био на обећању да ћемо демонтирати хибридни систем и еманциповати клеронационалисте, ако будемо тас на ваги јачањем институција и владавином права. Рекли сте ми да због тога добијате приговоре, али Вам то данас може бити политички капитал као траг о аутентичности воље бирача. Након наше интензивне расправе испред више чланова улцињског Општинског одбора прихватили сте мој савјет да се прије избора објави, да ћемо коалирати са опозицијом.

Не сматрам ово никаквим посебним доприносом, јер то сматрам прије свега грађанском дужношћу а и далеко је мањи од Вашег и многих колега из дотадашње екипе. Не можеш имати развојни амбијент, ако не допринесеш демократизацији друштва. Међутим, допринос демократизацији није само социјална кураж, ријешеност и истрајност упркос притисцима, већ и држање дате ријечи. Разумио сам Вас и када сте ми рекли да приликом формирања Владе 2020. године нисте били у могућности да испреговарате циљеве, које смо обећали занатству.

Међутим, сада више нема изговора. И није проблем у томе што нисте одржали ријеч и што сте разочарали очекивања занатлија; они ће то свакако цијенити на изборима. Проблем је Ваш однос према предузетничком средњем сталежу односно малим и средњим предузећима. Поступате исто као и претходни политичари, мислећи да занатство можете искористити па игнорисати. Не, то не можете. Колико год да Вам занатство дјелује (не)консолидовано или политички конвертибилно, оно је кичмени стуб сваке тржишне економије. Доћи ће дан, када ће занатлије и овдје стати иза заједничког позиционог документа и тражити поуздане савезнике у политици.

Због јавности, моја оставка не значи напуштање нити удаљавање од грађанских и европских вриједности, пошто их Ви сада присвајате као ексклузивитет и ауторско право. Она је сазрела када сте ми тражили да направим идејни концепт партије, али нисте прихватили модел социјалне тржишне економије по узору на Маршалов план, Лудwига Wилхелма Ерхарда и Конрада Аденауера, већ зелену политичку агенду из ведра неба, која је тада била више опортуна. Остао сам у УРИ само због тога да не нанесем ни најмању штету укупном правцу развоја и неопходних промјена, али само до ове преломне тачке.

Црна Гора има, на жалост, једино социјалисте и националисте у политици, односно десничаре и љевичаре. Ми немамо партије политичког центра као алтернативу љевици и десници, које ће повести државу напријед. Само клијентелизам. Ко ово не разумије и не види значај занатства, односно улогу предузетничког средњег сталежа у либералној тржишној економији, не разумије ни сврху демократије и не може довести земљу до благостања, чак и да нађе нафту, злато, уранијум или нуклеарне физичаре.

Моје напуштање Партије значи и напуштање сваке партитократске политике. Мој фокус ће остати на привредно-политичким циљевима занатства".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 17:26