/ Фото: РТВ НК
17/12/2021 u 09:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Директорка АСК крши закон: Продавала стан, а уговор потписивала сама са собом

Перовић као предсједница Суда на Цетињу самој себи одобрила продају стана чиме је остварила капиталну добит од преко 40 хиљада

Директорица Агенције за спречавање корупције (АСК) Јелена Перовић је по закону о спрјечавању корупције била дужна да се изузме у одлучивању у правној ствари гфје има лични интерес, све док АСK не одлучи да ли се ради о сукобу интереса.

Наиме, како ексклузивно јавља РТВНК, када је директорица АСK-а куповала стан од 86 метара квадратних за 31 хиљаду еура уговор је потписао замјеник предсједника суда Срђан Вујовић, а кад га је продавала за 73 хиљаде еура уговор је потписала сама са собом.

image
Фото: РТВ НК

У уговору о куповини стана под повољним условима Перовић се обавезала да ће надокнадити разлику до тржише вриједности, што у њеном случају износи преко 40 хиљада еура.

image
Фото: РТВ НК

Директорица АСK-а, прекршила је и Закон о спрјечавању корупције када је као предсједница Суда на Цетињу самој себи одобрила продају стана чиме је остварила капиталну добит од преко 40 хиљада.

image

Фото: РТВ НК

-Фото: РТВ НК

Наиме, по члану Закона о спрјечавању корупције Перовићева је била дужна да од АСK-а, институције на чијем се челу сада налази, затражи мишљење о постојању сукоба интереса, јер је одлучивала у правној ствари у којој се њен приватни интерес сукобљава са јавним.

Да је знала да се налази у конфликту интереса потврђује и документација коју је ексклузивно објавила РТНK.

Наиме, када је куповала стан од 86 квадрата за 31 хиљаду еура, Уговор о куповини по повољним условима потписали су Перовић као физичко лице, а у име Основног суда на Цетињу, замјеник предсједника Вујовић.

Међутим, када је тај исти стан продавала за 73 хиљаде Перовићева га је потписала сама са собом, и као уступилац стана и као предсједница суда.

Перовићева је јуче, реагујући на прилог РТН, казала да није била у обавези да плати порез на капиталну добит, нити да врати стан пошто је на судијској функцији након потписивања уговора остала мање од пет година.

У уговору који је 11. јануара 2018. године потписала са цетињским Основним судом децидно се наводи: „Јелена Перовић се обавезује да ће на судијској функији остати најмање пет година“.

Даље се у уговору наводи да ће уколико њеном вољом престане судијска функција, Основном суду на Цетињу исплатити разлику до тржишне цијене стана, што у случају Перовић износи преко 40 хиљада еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 12:51