Dodik i Mandić / - FOTO: BOJANA BOŽOVIĆ
27/02/2024 u 12:42 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Dodik dostavio predlog sporazuma o specijalnim vezama, Mandić: Pričali smo o budućnosti, a ne o prošlosti

Dodik i Mandić zajedno su ušli u crnogorski parlament, a predsjednik Republike Srpske je u znak pozdrava podigao tri prsta

Republika Srpska ima pravo na specijalne odnose sa susjedima i želi da uspostavi sporazum sa Crnom Gorom, kazao je predsjednik tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Andrijom Mandićem.

Dodik je, na konferenciji za novinare, kazao da je Mandiću dostavio predlog sporazuma o specijalnim vezama i da smatra da ne postoji razlog da ga Crna Gora ne prihvati.

- Sporazum je dostavljen je predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv Bosne i Hercegovine, već je ovo sporazum u oblastima ekonomije, sporta obrazovanja, kulture - pojasnio je Dodik i dodao da će nekima u Sarajevu to smetati.

- Želimo da nastavimo projekat Buk-Bijela zajedno sa Srbijom, ali se suočavamo sa problemima koji dolaze iz Crne Gore. Ako postoji interesovanje da se taj projekat obnovi, ja sam spreman da učestvujem - kazao je Dodik.

On je dodao da samo priroda može stvoriti struju, a ne solarni paneli.

- Pozivam sve da se uključe ovaj projekat, a ko neće da nas ne blokira - istakao je Dodik.

On je kazao da je Mandića obavijestio o sastanku sa Vladimirom Putinom.

Komentarišući vlast u Crnoj Gori, Dodik je rekao da poštuje volju građana.

Na pitanje o "srpskom svetu", Dodik je kazao da je to fenomenalna ideja.

- To znači da se ljudi organizuju, da vjeruju u SPC, poštuju slavu, to su ideje koje ne treba nikoga da brinu. Pozivam sve pripadnike srpske nacionalnosti da se posvete našem identitetu. Taj svijet nije usmjeren protiv nekoga. Postoji negativna konotacija srpskog sveta, ali nije istinita - kazao je Dodik.

Predajednik Skupštine Andrija Mandić je, ogovarajući na pitanja novinara, kazao da posjeta Dodika nema veze sa godišnjicom zločina u Štrpcima.

- Nisam znao da se to poklapa. Svaki zločin osuđemo. Ovaj sastanak je bio važan. Govorili smo o budućnosti, a ne o prošlosti - rekao je Mandić.

On je istakao da je tema oko Bilećkog jezera i izgradnja hidroelektane koja bi bila vezana za Boku izuzetno značajna za Crnu Goru.

- Promovišemo ideju mira, stabilnosti i saradnje sa komšijama - rekao je on.

Mandić je istakao da mu je Dodik danas predstavio sporazum o saradnji sa Crnom Gorom te da je riječ o dokumentu koji je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

- Taj predlog je nuđen i bivšoj vlasti, ali su oni odbili. Sporazum predviđa da gradimo specijalne odnose sa Republiko Srpskom. Projekti kao što su put prema Foči, Buk-Bijela, u interesu su obje drzave - rekao je Mandić.

Dodik je kazao da mu nije bila namjera nikoga da isprovocira i da nije znao da je danas godišnjica zločina.

- Okupljeni građani mi ne smetaju, pozdravio sam ih na jedini način koji znam (podizanjem tri prsta) - kazao je Dodik.

On je kazao da nije imao komunikaciju sa premijerom i predsjednikom Crne Gore, te da danas ima vazne obaveze u Mostaru.

Dodik je istakao da će saradnja sa Mandićem doprinijeti boljem položaju srpske nacionalne zajednice.

- Politička orijentacija koju ima Mandić zaslužuje ovdje više. Ja nisam neko ko će da govori šta i kako da se radi - poručio je Dodik.

Ranije danas, grupa građana protestovala je zbog dolaska Dodika u Crnu Goru. Oni spredsjednika RS dočekali povicima, a on ih je pozdravio podižući tri prsta. 

image

Dodik i Mandić ulaze u Skupštinu Crne Gore

- PORTAL DAN

Dodik je ranije, na društvenoj mreži X, najavio posjetu Crnoj Gori, navodeći da se RS pokazuje kao važan sagovornik u regiji i u sve više država bitnih na globalnom nivou. Prije posjete Crnoj Gori, Dodik je boravio u Rusiji i Bjelorusiji.

(FOTO/VIDEO) Protest građana zbog Dodikove posjete ispred Skupštine


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 22:30