Са састанка / - Саша Матић
26/10/2021 u 17:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Домаћин Бајден: Кривокапић учествује на Самиту за демократију

Он је изразио задовољство због најављеног позива и прилике да Црна Гора допринесе овом значајном Самиту својим идејама

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић сусрео се данас са амбасадорком Сједињених Америчких Држава Џуди Рајзинг Рајнке. Амбасадорка Рајнке је честитала премијеру Кривокапићу на чланству Црне Горе у Савјету УН-а за људска права, нагласивши да заједничко чланство САД и Црне Горе у Савјету представља шансу за додатно јачање борбе за људска права у свијету.

Амбасадорка је такође најавила да ће премијеру Кривокапићу ускоро бити уручена позивница за учешће на Самиту за демократију, који ће бити одржан 9. и 10. децембра у виртуелном формату, а чији ће домаћин бити амерички предсједник Џозеф Бајден. Како је нагласила уважена амбасадорка, позивница ће истовремено представљати чин поштовања према Црној Гори и путу који слиједи.

Овај Самит представља значајну прилику да демократске државе свијета представе своје идеје у вези три кључне теме: одбране од ауторитаризма, борбе против корупције и унапређења поштовања људских права.

Кривокапић је изразио задовољство због најављеног позива и прилике да Црна Гора допринесе овом значајном Самиту својим идејама, додавши да ову вијест доживљава и као подршку европској и евроатлантској оријентацији Владе Црне Горе.

Предсједник Владе је истакао да га је обрадовала јучерашња изјава замјеника помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију, господина Габријела Ескобара, који је нагласио значај борбе против корупције, која ће представљати једну од капиталних тема најављеног Самита.

Премијер је подсјетио да је један од основних предуслова за квалитет демократије, у друштвима гдје је смјењивост партија на власти била ријетка појава, заправо економски развој. Из тог разлога, са циљем унапређења животног стандарда свих грађана Црне Горе, Влада је нарочито фокусирана на економски развој.

Премијер је у том смислу искористио прилику да представи уваженој амбасадорки одређене елементе економског програма Владе – „Европа сад!“.

Амбасадорка Рајнке је такође изразила задовољство због недавне успјешне посјете чланова Владе потпредсједника и троје министара, Сједињеним Америчким Државама, са чим се додатно сложио и премијер Кривокапић.

На крају састанка је исказано задовољство због интензивиране билатералне сарадње између Црна Горе и САД, пажљивог односа према нашем трајном савезништву, уз исказану жељу да се односи између двије земље, у будућности, додатно оснаже.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:42