ЕУ још даља? / - Влада ЦГ
28/09/2021 u 18:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Доста нам је нада и трајала: Брисел више не гарантује Црној Гори улазак у ЕУ

Државе ЕУ не желе да објелодане своје ставове а богате сјеверне земље, као што су Данска, Француска и Холандија страхују да се не понови сценарио убрзаног пријема Румуније и Бугарске 2007. године

Европска унија, страхујући од политичких реакција држава чланица, више не може да пристане да пружи гаранције за будуће чланство шест балканских земаља којима је обећано мјесто у блоку, објавио је Ројтерс, позивајући се на четворо неименованих дипломата и интерни документ.

Застој око декларације самита ЕУ и лидера Балкана, 6. октобра, представља најслабију тачку стратегије ЕУ да уведе Србију, тзв. Косово, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Албанију и Северну Македонију у блок, што се, како се напомиње, подударило са распламсавањем тензија на административној линији Србије и Косова.

ЕУ је на самиту планирала да понови обећање од прије 18 година да „даје недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана“, стоји у нацрту декларације самита са датумом 11. септембар, у коју је британска агенција имала увид.

Дипломате наводе да су тим поводом одржане најмање двије рунде разговора али нису резултирале договором.

Државе ЕУ не желе да објелодане своје ставове, наводи Ројтерс и додаје да богате сјеверне земље, као што су Данска, Француска и Холандија страхују да се не понови сценарио убрзаног пријема Румуније и Бугарске 2007. године и лошег управљања миграцијама радника из источне Европе у Британију, што је, како се оцјењује, многе Британце окренуло против Уније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:03