Službeni jezik, crnogorski / - ILUSTRACIJA
23/10/2024 u 13:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DPS: Entuzijasti iz vlasti zastupaju velikosrpski nacionalizam, službeni jezik je samo crnogorski

Svako aktuelizovanje promjene Ustavom definisanog službenog jezika je besmisleno, i predstavlja dio propagande velikosrpskog nacionalizma, poručuju iz Demokratske partije socijalista (DPS).

- Sve entuzijaste, sa raznih nivoa vlasti, koji ovih dana ispunjavaju agendu velikosrpskog nacionalizma, zastupajući tezu da srpski jezik treba da postane službeni, podsjećamo na veoma važnu činjenicu: najviši pravni akt, Ustav, definiše da je službeni jezik u Crnoj Gori – crnogorski - navode iz DPS-a, 

Prema njihovim riječima, dio propagande velikosrpskog nacionalizma želi od Crne Gore, države svih građana, da pravi državu etničkih grupa i naroda, sa dominacijom srpskog, postavljajući mine u temelje njene državnosti.

Danilović: Srpski jezik mora biti službeni

- Svako insistiranje na izmjeni ustavnog statusa crnogorskog jezika kao službenog jezika naše države, ne znači samo negaciju tog jezika, nego i Crne Gore kao države u kojoj se on govori. Insistiranje na promjeni službenog jezika u Crnoj Gori, samo je taktički potez do oduzimanja suvereniteta državi, i zato velikosrpski nacionalisti na tome insistiraju. Pristupanjem Crne Gore Evropskoj uniji, crnogorski jezik će postati jedan od službenih jezika EU, i to se očigledno vođama velikosrpskog nacionalizma ne dopada - dodaje se u saopštenju DPS-a. 

Dragović: Crna Gora neće izgubiti svoj suverenitet ako službeni jezik bude srpski, Milatović zatvorio vrata za koaliciju sa PES-om

Očigledno je, navode u ovoj partiji, da rezultati popisa nijesu zadovoljili njihove apetite.

- Upregla je velikosrpska mašinerija finansijske, medijske, logističke, političke pomoći da se postigne javno obznanjen cilj: da srpskim jezik govori 50 odsto građana, i da se većina građana identitetski odrede kao pripadnici srpskog naroda. S obzirom na to da etnički inženjering na popisu nije uspio, sada Andrija Mandić, šef parlamentarne većine, pokušava da pritiskom i ucjenom nametne nacionalističku agendu svojim političkim podanicima u vlasti - tvrde u ovoj partiji. 

Vlastima su poručili da ne destabilizuju državu raspravom o davno zatvorenom pitanju, već da se osvrnu oko sebe i vide kako žive građani.

- A građani su im 29. septembra u Podgorici najbolje rekli šta misle o politici ove vlade, njenoj strategiji održavanja na vlasti po svaku cijenu, i vladajućoj većini koja je spremna da služi Vučićevom slugi - zaključeno je u saopštenju DPS-a. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

23. oktobar 2024 13:23