- Премијерски сат / - фото: Срђан Бољевић
17/06/2022 u 11:35 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДПС преузима одбор за изборне реформе: Гвозденовић потпредсједник Скупштине?

Највећи проблем је настао око Одбора за безбједност и одбрану, којим желе да управљају и СНП и ДПС

Нова парламентарна већина још се није званично договорила који ће скупштински одбори припасти Демократској партији социјалиста (ДПС), нити ко ће, поред посланице Покрета за промјене (ПзП) Бранке Бошњак, бити потпредсједници Скупштине. Како "Дан" сазнаје из редова ДПС-а, врло је вјероватно да ће потпредсједник највишег законодавног тијела бити Бранимир Гвозденовић.

– Још увијек се нисмо договорили ко ће то бити, али је засад Бранимир Гвозденовић највјероватнији кандидат. Такође, неки од кандидата су и Никола Ракочевић и Милош Николић – саопштено је незванично "Дану" из врха ДПС-а.

Гвозденовић је био потпредсједник Скупштине у 26. саставу Владе, то јесте од 2016. до 2020. године.

Додаје се да ће у сваком случају особа која буде преузела ту функцију бити и на челу Одбора за свеобухватну изборну реформу.

Како сазнајемо, највећи проблем у новој скупштинској већини, због којег одлука још увијек није донесена, настао је око Одбора за безбједност и одбрану, на чијем челу је тренутно посланик Демократског фронта (ДФ) и лидер Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић. Управљање овим одбором желе и Социјалистичка народна партија (СНП) и ДПС.

Kандидат ДПС-а за предсједника Одбора за безбједност и одбрану је Предраг Бошковић, док је СНП за ту позицију предложио Драгана Ивановића.

Ријеч је о једном од најзначајнијих скупштинских тијела које разматра предлоге закона, других прописа и општих аката, стратегије и друга питања из области безбједности и одбране Црне Горе и њених грађана, врши парламентарну контролу рада полиције и Агенције за националну безбједност и других безбједносних органа и служби.

Осим тога, тај одбор разматра и остваривање Уставом утврђених права и слобода човјека и грађанина у примјени овлашћења полиције, АНБ-а и других безбједносних органа и служби, а разматра и предлоге за именовање директора полиције и АНБ-а.

Изборно законодавство није промијењено

Одбор за свеобухватну изборну реформу ће највјероватније припасти ДПС-у. Мјесто предсједника упражњено је од 20. априла ове године, када је Страхиња Булајић из Демократског фронта поднио оставку на посланичку функцију. Потпредсједница парламента Бранка Бошњак раније је рекла да ће Kолегијум предсједника Скупштине о персоналним измјенама и наставку рада тог одбора одлучивати на наредној сједници.

Одбор је прву сједницу одржао 14. априла 2021. године.

Скупштина је у децембру прошле године други пут продужила рок за рад одбору, и то до 31. јула ове године. Првобитно је рок за рад тог тијела био до краја јуна прошле године, а након тога био је продужен до краја децембра прошле године. Чланство у Одбору за свеобухватну реформу "замрзли" су представници Демократа у том тијелу Момо Kопривица и Данило Шарановић. Они су се на тај потез одлучили након одгађања локалних избора, истичући да је то учињено без било какве консултације са опозицијом, али и заобилажењем овог одбора.

Иако су представници власти и опозиције, како старог тако и новог сазива Скупштине, већином истицали да су измјене изборног законодавства неопходне и нужне, и беспоговорно прихватили рад у Одбору за свеобухватну изборну реформу, мало је тога испуњено. Изборно законодавство није промијењено, као ни кровни Закон о избору одборника и посланика, за шта је потребна двотрећинска већина.

Tакође, даје мишљење на предлог за именовање, односно постављање руководилаца војнообавјештајних, контраобавјештајних и безбједносних послова у Министарству одбране.

Важан је и Одбор за политички систем, правосуђе и управу и економију, који контролише правосуђе, а којим је раније руководила Социјалдемократска партија, а потом ДПС, када је раскинут тај коалициони савез. У садашњем сазиву на његовом челу је кадар Демократа.

Док је био у опозицији, ДПС је имао челна мјеста у "мање битним" одборима попут Одбора за европске интеграције, на чијем челу се налази Бранимир Гвозденовић, и Одбора за антикорупцију, на чијем је челу Далиборка Пејовић.

Први је смијењен предсједник Административног одбора Милун Зоговић (ДФ , а на његово мјесто је дошла посланица ДПС-а Сузана Прибиловић.

Административни одбор је важан за све изборе за које је надлежан парламент, за накнаде јавним функционерима и за одобравање кривичног гоњења – скидање имунитета. Одбор за безбједност контролише безбједноси сектор и његови чланови имају приступ повјерљивим подацима, које су често биле повод политичких афера и покушаја притисака на челнике Управе полиције, Агенције за националну безбједност, министарстава одбране и унутрашњих послова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 22:54