DPS / - DPS
19/02/2024 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS: Vlada ne smije da trenira strogoću na nastavnicima

Metode pokretanja postupaka pred sudovima i institucionalno zastrašivanje štrajkača, samo će stvoriti još veći jaz između vlade i nastavnika koji protestuju, navode iz DPS

Demokratska partija socijalista podržava zahtjeve sindikata Ministarstva prosvjete i poziva Vladu Crne Gore da ispuni obaveze iz Granskog kolektivnog ugovora.

- Podrška štrajku prosvjetnih radnika predstavlja podršku odbrani dostojanstva ove profesije što je naročito važno u vremenu kada se cenzuriše svaka kritička misao- saopšteno je iz DPS-a.

Kako ističu, ignorisati zahtjeve prosvjetara za minimum koji će značiti samo uvažavanje i poštovanje onoga što je sindikat dogovorio sa Vladom, pokazatelj je i odnosa Vlade prema sektoru obrazovanja.

- Takođe, način na koji su pregovori vođeni doveo je do ovakvog stanja što za posljedicu ima i danas haotičnu sliku po školama, neobaviještene roditelje i učenike koji najviše trpe- dodaju u saopštenju.

Demokratska partija socijalista poziva Vladu da problem štrajka prosvjetnih radnika rješava dogovorima i iznalaženjem kompromisnog rješenja na korist nastavnika, đaka i njihovih roditelja.

- Metode pokretanja postupaka pred sudovima i institucionalno zastrašivanje štrajkača, samo će stvoriti još veći jaz između vlade i nastavnika koji protestuju. Štrajk je legitimni metod izražavanja nezadovoljstva i Vlada ne smije da trenira strogoću na nastavnicima i da traži način da ih tako disciplinuje. To nije metod koji će dobro donijeti ni prosvjeti ni reputaciji Vlade niti će voditi rješavanju komplikovane situacije koja ima posljedice po čitavo društvo- zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 22:19