Tihomir Dragaš / - FOTO: POKRET EVROPA SAD
23/04/2024 u 09:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dragaš: Negativni izvještaj Stejt departmenta potvrdio zloupotrebe Abazovićeve vlade

Pokret Evropa sad saglasan je sa nalazima izvještaja Stejt departmenta za 2023. godinu, koji u djelovanju Abazovićeve vlade naglašavaju zloupotrebe državnih resursa i druge jednako negativne prakse preuzete iz perioda DPS vladavine, kazao je član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Tihomir Dragaš.

- Ovaj izvještaj u potpunosti je podudaran sa izvještajem Evropske komisije za 2023. koji je ukazao na političku blokadu i ustavnu krizu izazvanu (ne)radom Abazovićeve vlade u tehničkom mandatu - kazao je Dragaš.

Kako dodaje, izvještaj potvrđuje da je, uprkos najkraćem vijeku parlamentarne podrške, Abazovićeva vlada stigla da zapošljavanje u državnim kompanijama i javnoj administraciji stavi u službu podizanja sopstvenog rejtinga u izbornim procesima.

- Taj period najbolje oslikava primjer imenovanja funkcionera URA-e, brucoša, kojeg je Abazović na sjednici Vlade predstavio kao diplomiranog inženjera, ne bi li obmanom javnosti argumentovao predlog za imenovanje u OD kompanije PROCON. Još skandalozniji primjer je imenovanje Milorada Vukovića, oca potpredsjednika DPS-a Ivana Vukovića, protiv kojeg se Abazović navodno bori, na čelo OD Održavanje željezničkih voznih sredstava koje je prethodno doveo do minusa od šest miliona eura. Takođe, za Bord direktora EPCG-a, nekadašnjeg direktora ANB-a Vladana Jokovića je preporučilo članstvo u Glavnom odboru DPS-a, zahvaljujući kome je predsjednik URA-e i postao premijer. Sve ovo, Abazović je demagoški i manipulativno pravdao time što “svaki drugi građanin nije Nikola Tesla” - naveo je Dragaš.

Dragaš ističe da ne treba zaboraviti ni elemente kršenje ljudskih prava i afirmativnog odnosa prema učesnicima torture i mučenja na šta izvještaj Stejt Departmenta posebno skreće pažnju.

- U vezi sa tim, ne smijemo zaboraviti da je ministar Adžić devet mjeseci oklijevao da suspenduje policijske službenike optužene za torturu, što mu je bila zakonska obaveza. Ovakva samovolja i izostanak empatije prema žrtvama policijske torture izazivali su negodovanje organizacija civilnog sektora i aktivista za ljudska prava, što je Adžić nazivao “hajkom” - dodao je.

Predmetni izvještaj konstatuje ono što od osnivanja Pokreta Evropa sad govorimo moje kolege i ja - da je Abazovićeva vlada bila bez legitimiteta, štetočinska i prevarantska kako prema evroatlanstkim partnerima kojima je obećala ono što nije isporučila, tako i prema građanima, naveo je.

Tačnije, Abazović nije prevario samo one kojima ništa nije obećao, zaključio je Dragaš u saopštenju.

PES: Malverzacijama Abazovićeve vlade baviće se tužilaštvo, a ne mi

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:18