/ - FOTO: UNSPLASH
16/02/2023 u 08:19 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI: Uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja ambasada i MVP-a sa propisima

Subjekti revizije su dužni da u roku od 30 dana od dana prijema Konačnog Izvještaja o reviziji dostave Državnoj revizorskoj instituciji Akcioni plan za realizaciju preporuka

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja diplomatskih predstavništava Crne Gore u Francuskoj, Rumuniji i Turskoj i konzularnog predstavništva u Turskoj za 2021. godinu sa propisima, kao i na usklađenost poslovanja Ministarstva vanjskih poslova sa zakonskim i drugim propisima, koji su identifikovani kao kriterijumi za reviziju.

Kako navode u saopštenju, predmetnom revizijom je revidirano materijalno finansijsko poslovanje Ambasade Crne Gore u Francuskoj sa sjedištem u Parizu, Ambasade Crne Gore u Rumuniji sa sjedištem u Bukureštu, Ambasade Crne Gore u Turskoj sa sjedištem u Ankari i Konzulata Crne Gore u Turskoj sa sjedištem u Istanbulu za 2021. godinu, uključujući i aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova koje se odnose na poslovanje navedenih predstavništava.

Revizija je vršena u Ministarstvu vanjskih poslova i u navedenim predstavništvima.

- Na bazi utvrđenog činjeničnog stanja i izjašnjenja subjekata revizije nadležni Kolegijum u sastavu: Predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator Zoran Jelić - član Kolegijuma izražava uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja revidiranih diplomatsko-konzularnih predstavništava sa propisima i uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja Ministarstva vanjskih poslova sa zakonskim i drugim propisima, koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju - saopšteno je iz DRI.

Revizijom pravilnosti finansijsko-materijalnog poslovanja revidiranih predstavništava utvrđene su neusklađenosti poslovanja sa: Zakonom o javnim nabavkama, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Uredbom o načinu sprovođenja nabavki za diplomatska i konzularna predstavništva Crne Gore u inostranstvu, Uredbom o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i o popisu stvari u državnoj svojini, Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini, kao i sa internim aktima Ministarstva kojim je uređeno poslovanje DKP-a (Interno pravilo o finansijsko-materijalnom poslovanju diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore i sl).

Revizijom pravilnosti finansijskih i drugih radnji Ministarstva vanjskih poslova koje se odnose na poslovanje revidiranih diplomatsko-konzularnih predstavništava su utvrđene neusklađenosti sa Uredbom o posebnom dodatku na osnovnu zaradu, posebnim naknadama troškova i drugih primanjima za vrijeme rada u diplomatsko konzularnim predstavništvima, Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, kao i sa internim aktima i procedurama Ministarstva.

Konačni izvještaj o reviziji pravilnosti poslovanja diplomatskih predstavništava Crne Gore u Francuskoj, Rumuniji i Turskoj i konzularnog predstavništva u Turskoj za 2021.godinu namijenjen je rukovodstvu subjekata revizije, Skupštini Crne Gore, Vladi Crne Gore i zainteresovanoj javnosti.

- Subjekti revizije su dužni da u roku od 30 dana od dana prijema Konačnog Izvještaja o reviziji dostave Državnoj revizorskoj instituciji Akcioni plan za realizaciju preporuka, a u roku od šest mjeseci, Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji - poručuju u DRI.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:49