Са сусрета
28/07/2021 u 15:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Ђукановић: За ЦГ драгоцјена скандинавска искуства из енергетике, акцент на „зелену“ енергију

На интересовање амбасадора Предсједник је саговорника упознао са становиштима о актуелним унутрашњим и регионалним приликама у контексту процеса интеграције и глобалних кретања

Предсједник Ђукановић је изразио захвалност амбасадору  Јану Лундину за посвећеност Црној Гори и доприносу  унапређењу односа са Шведском током његовог дипломатског мандата уз жеље за даље успјехе у професионалном ангажману.

Уз подсјећање на недавну посјету шведске министарке вањских  послова Црној Гори, указао је на укупну пажњу те  пријатељске земље према  Црној  Гори и региону, на чему смо захвални посебно у тренутку када је значајно подстаћи ентузијазам земаља чланица ЕУ за подршку догледном проширењу.

-Европска будућност ЗБ, једино је добро рјешење и за регион и за ЕУ, поручио је Предсједник. Уз то, предсједник је захвалио и за континуирану помоћ и подршку Шведске на билатералном плану  уз увјерење да ће квалитет односа бити одржан, а сарадња додатно интензивирана, нарочито на плану економије, туризма и инвестиција. За Црну Гору су веома драгоцјена скандинавска искуства у области енергетике, са посебним акцентом на обновљиве изворе енергије и „зелену“ енергију, као и стандарди које пружају кредибилни инвеститори са којима дијелимо заједничке вриједности-казао је Предсједник.

Амбасадор је уз задовољство сусретом и приликом да размијени мишљења са Предсједником, високо оцијенио постигнућа Црне Горе под његовим вођством. Учинили сте велике ствари за Црну Гору и објаснили свијету гдје Црна Гора припада, казао је Лудвин.

-На тој линији, подсјетио је и на, како је казао, стопроцентну усклађеност Црне Горе са европском политиком, што нијесу били лаки кораци, и нагласио да је и то један од разлога због којих је за Шведску Црна Гора у првом реду за чланство у ЕУ. Уз оцјену да су билатерални односи одлични, указао је на постојање неких контаката у области економије, као и значајно присуство шведских туриста у Црној Гори. Имајући у виду дуготрајно дипломатско искуство на овим просторима, закључио је да је Црна Гора остварила значајан напредак протеклих деценија, што га и лично радује, али и да преостају задаци на плану јачања владавине права, што је изазов не само за кандидате, већ и унутар ЕУ-наводе у саопштењу. 

На интересовање амбасадора Предсједник је саговорника упознао са становиштима о актуелним унутрашњим и  регионалним приликама  у контексту процеса интеграције и глобалних кретања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

19. septembar 2021 17:06