Састанак Ђукановића и Хегера / - Предсједник инфо
15/07/2021 u 18:57 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић на састанку са премијером Словачке: Пратимо напредак и развојне циљеве, Словачка узор Црној Гори

Словачка снажно подржава реформе и напредак Црне Горе и спремна jе на сарадњу у области економиjе, инфраструктуре, туризма и дигитализациjе

Предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић састао се на краjу првог дана посjете са предсjедником владе Републике Словачке Едуардом Хегером

Премиjер Хегер jе истакао да му jе сусрет са предсjедником Ђукановићем част, као и прилика да разговараjу о броjним темама од заjедничког интереса. 

Словачка снажно подржава реформе и напредак Црне Горе и спремна jе на сарадњу у области економиjе, инфраструктуре, туризма и дигитализациjе.

Предсjедник Ђукановић jе пожелио успjех у раду Владе Словачке чиjи напредак и развоjне циљеве као земље узора за Црну Гору пажљиво пратимо. Поновио jе захвалност за подршку у процесу осамостаљења, приjема у НАТО и европском путу на коjем Црна Гора предњачи као аспиранти. Указуjући на озбиљне посљедице пандемиjе, приjе свега по здравље становништва, али и економиjу, Ђукановић је исказао увjерење, да ћемо по њеном окончању повратити развоjни замаjац коjи смо пажљиво градили у протеклих 15 година, посебно у области инфраструктуре, енергетике, туризма, и то уз сарадњу са иностраним инвеститорима коjи су добрим диjелом из ЕУ, и доносе нам нове стандарде.

Истовремено Предсjедник jе позвао словачке туристе, традиционалне госте Црне Горе, да посjете нашу земљу.

Он jе нагласио да jе Црна Гора уз економски развоj посвећена и реформама коjе треба да Црну Гору доведу до чланства у ЕУ уз подршку партнера коjи разумиjу регион и његову потребу за превазилажењем дефицита на путу интеграциjа. 

Предсjедник словачке владе jе уз снажну приjатељску и партнерску подршку Црноj Гори подсjетио да jе и Словачка пролазила тежак пут преговора и казао да неће бити задовољни ставовима о одгађању проширења, већ ће стварати притисак да се преговори наставе и Црна Гора постане чланица ЕУ.

Двиjе блиске земље имаjу перспективу снажења сарадње, а Црна Гора jе омиљена дестинациjа Словака, казао jе Хегер. Исказао jе спремност и за размjену искустава у jачању владавине права, имаjући у виду сличне процесе у обjе државе. Посебно се интересовао за Предсjедниково виђење прилика у региону и актуелну ситуациjу након промjене власти у Црноj Гори.

Предсjедник jе истакао да ће се на краjу показати да jе ово искуство драгоцjено за Црну Гору, коjа ће бити снажниjа у отпору национализмима коjима се одупиремо грађанском политиком.

Уз захвалност премиjера Хегера за прилику да чуjе анализу Предсjедника коjа jе, како jе рекао, драгоцjена и за сусрете Вишеградске групе и за европским столом, изражен jе интерес за наставак диjалога и нjегова спремност да посjети Црну Гору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:05