/ FOTOGRAF: EMIL ŠABOTIć
18/11/2022 u 14:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Đukanović: Proces izbora sudija Ustavnog suda vratiti na početak

Prema njegovim riječima, treća ideja DPS-a je bila da se što prije otvore razgovor o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora

Proces izbora sudija Ustavnog suda treba vratiti na početak, i onda dijalogom doći do rješenja, smatra predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović. On je, komentarišući današnji sastanak predstavnika parlamentarnih partija, rekao da imaju različite pristupe nekim otvorenim pitanjima političkog života, i da je poruka DPS bila da su privrženi Ustavu Crne Gore.

„Drugo, da smo spremni da razgovaramo o izboru sudija Ustavnog suda, ali ne onako kako je započeto. A započeto je tako što je na Ustavnom odboru predstavljena lista kandidata parlamentarne većine“, kazao je Đukanović novinarima nakon Balkanskog integracionog foruma.

Prema njegovim riječima, treća ideja DPS-a je bila da se što prije otvore razgovor o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora.

„Nasuprot tome, većina predstavnika aktuelne većine je insistirala da se izabere makar jedan sudija Ustavnog suda“, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, saglasili su se da izbor jednog sudije ne znači funkcionalnost Ustavnog suda, ali bi makar stvorili privid rješenja.

„Ali, nama ne treba privid, nego rješenje. Opet smo imali ponudu da se poigravamo sa politikom i nacionalnim interesima. Moramo makar na trenutak razumjeti da smo primarno odgovorni prema državi“, istakao je Đukanović.

Upitan da li će DPS glasati za kandidate, on je kazao da ne pristaju da se naknadno uključe.

„Znamo svi da će biti izabran onaj sudija koji dobije dvije trećine. Da bi se dobila ta većina, potreban je dogovor vlasti i opozicije“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ako je parlamentarna većina samo izašla sa ponudom četvoro sudija, onda je jasno da ne računa na podršku opozicije.

„Smatram da treba vratiti na početak, i onda doći do dijaloga“, kazao je Đukanović.

Na pitanje da li će potpisati Zakon o predsjedniku, on je odgovorio da „ne treba obavještavati one koji su pogazili Ustav šta će biti njegov stav po tom pitanju“.

Komentarišući protest pokreta Ima nas, Đukanović je kazao da ga je jasno podržao.

„Ja sam tu svakog trenutka. Mislio sam da je u tim trenucima pametnije dati prostor nekim novim ljudima“, dodao je Đukanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:39