Мило Ђукановић
16/09/2021 u 13:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Сазријева свијест да нам треба нова влада

Он је истакао да Црна Гора нема Владу која штити националне интересе Црне Горе, те да опозиција мора да се постара да је добијемо

Црногорски предсједник Мило Ђукановић рекао је да се годину дана након рада нове владе систематски урушавају одређене вриједности које је Црна Гора достигла у протеклом периоду, а потпуно је, каже, заустављен и пут интеграција у Европску унију, преноси портал РТЦГ.

Он је истакао да Црна Гора нема Владу која штити националне интересе Црне Горе, те да опозиција мора да се постара да је добијемо.

Ђукановић је на прес конференцији у Загребу након састанка са хрватским колегом Зораном Милановићем рекао да је добро да су људи схватили да свака промјена која се деси није промјена на боље.

-И да ли је довољно зрела свијест за пормјену ове реалности, видјећемо. Сматрам да би било благотворно, да се дође до промјене, да се Црна Гора сачува на колосјеку ЕУ интеграција и да се заустави на вријеме пропадање. То ће зависити од расположења грађана наше земље, а ту је вријеме наш савезник и због тога не жалим ни за овом годином дана-навео је Ђукановић.

Не жали, како је рекао, за ових годину дана од промјене власти до које је у неком тренутку морало доћи.

-Међународна подршка долази као питање надоградње. Црна Гора је имала и има подршку грађанском и секуларном идентитету и баш то је сада нападнуто. Нападнуто је сервилношћу Владе према центрима великодржавног национализма у Београду. Мислим да је потребно вријеме да то постане бјелодано јасно домаћој и међународној јавности- рекао је Ђукановић.

Не треба, каже Ђукановић, сада извачити закључак ко за шта има подршку.

-Мислим да је кључно важно да у Црној Гори сазријева свијест о потреби да имамо Владу која ће штити интересе Црне Горе. У овом тренутку ми то немамо, Цетиње је то показало- навео је Ђукановић.

Црногорски предсједник је на прес конференцији у Загребу, након састанка с хрватским колегом Зораном Милановићем, рекао да га је упознао са друштвено-политичким дешавањима у Црној Гори која, како је појаснио, проживљава специфично и необично искуство након промјене власти на изборима 30. августа.

-Данас се опет Западном Балкану пласира илузуја да је вријеме за прекомпозицију Западног Балкана, да је вријеме за рецепт по ком би то подручје живјело мимо свијета- рекао је Ђукановић, наводећи да су фокусирани на европској перспективи Црне Горе.

-Ми Хрватску доживљавамо као доброг сусједа, пријатеља и партнера у НАТО-у. Ми не вјерујемо у квалитетну стабилност без јасне европске и евроатлантске перспективе. Зато нас погађа дефицит пажње са највиших европских адреса- рекао је Ђукановић у Загребу.

Русија данас, каже, на Западном Балкану дјелу због рата који води против европског система вриједности.

-Од сусједа ћемо иамти подршку у буђењу уснуле пажње на релевантним европским адресама да се помогне Западном Балкану да не склизне са тог пута без алтернативе- истакао је црногорски предсједник.

Милановић: Ђукановић у пуном погону

Говорећи о предсједнику Ђукановићу, Милановић је рекао да његов црногорски колега "није олдтајмер", те да је у пуном погону, а да ће о свему суд дати народ у Црној Гори.

На питање новинара да ли је данашњим сусретом послата порука Београду и предсједнику Србије Александру Вучићу, Милановић је одговорио да свакако јесте.

-Разлог мог позива је моја жеља да дам подршку модерној, грађанској Црној Гори, онаквој какву познајемо задњих година, мада ти односи нијесу били без одређених упитника. Већину тога смо разјаснили- рекао је Милановић.

Подсјетио је и да је Црна Гора кандидат за чланство у ЕУ.

-Уз помоћ хрватске владе отворила је задње поглавље и питање је што сад? Чекати оне који су тек започели, а ту мислим на Сјеверну Македонију и Албанију, које су заслужиле да давно почну преговоре- казао је Милановић.

Навео је да има сумњу у стварне циљеве политике Београда када је чланство у ЕУ у питању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:42