са састанка / - са састанка
30/11/2021 u 17:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић - Шиц: Берлин ће подржавати проевропске и реформске политике у ЦГ

За Црну Гору, након чланства у НАТО, нема повратка назад, поручено је са састанка

За Њемачку је важно да Црна Гора остане на европском курсу, наставиће да детаљно прати ситуацију у земљи, а Црна Гора може рачунати да ће Берлин подржавати проевропске и реформске политике у Црној Гори, оцијењено је на састанку предсједника Мила Ђукановића  и изасланице вањских послова Њемачке за Југоисточну Европу, Турску, ОЕБС и Савјет Европе Сузане Шиц, која борави у посјети Црној Гори.

Ђукановић је уз задовољство сусретом захвалио изасланици за интересовање за стање у Црној Гори и региону, поздравио свеукупне међудржавне односе Црне Горе и СР Њемачке, чијем квалитету значајно доприноси и амбасадор СР Њемачке у Црној Гори, а које карактерише интензивна сарадња на свим пољима, дијалог на високом нивоу и константан тренд унапређења. У том контексту указао је на важност одржавања фреквентног политичког дијалога са Берлином, кроз наставак реализације посјета на високом и радном нивоу, што је драгоцјено за Црну Гору.

Уз задовољство квалитетом билатералних односа посебно је истакао добру сарадњу у области одбране и унутрашњих послова, као и култури и просвјети, са израженим интересовањем за унапређење економске сарадње. 

Он је захвалио Њемачкој на јасној подршци европским аспирацијама не само Црне Горе, већ и региона, уз подсјећање на подршку чланству наше земље у НАТО и експертизи у савладавању крупних изазова процеса преговарања са ЕУ, посебно у области владавине права и заштите животне средине. Уз чврсто увјерење да је формула за стабилност овог региона интеграција, предсједник је исказао интерес за даљу сарадњу са Њемачком у приоритетним областима даљег процеса придруживања.

У том контексту, истакао је неопходност обнове снажног реформског напора, који је у озбиљном застоју и који је неопходан за савладавање кључних изазова у поглављима 23 и 24. 

Изасланица Министарства вањских послова Њемачке изразила је задовољство сусретом и казала да је помоћ коју Њемачка пружа Црној Гори у суочавању с пандемијом јасан сигнал солидарности. Њемачка препознаје да су земље ЗБ у критичној фази, да су отворена одређена питања сумње или резерве према политици проширења, али Њемачка вјерује да наставак европског пута нема алтернативу и да регион ЗБ као дио Европе мора постати и дио ЕУ.

Саговорници су размијенили мишљења о региону и перспективи даљег развоја односа, имајући у виду видљиве покушаје да се европска перспектива ЗБ одложи или спријечи. Констатовали су да у том контексту за Црну Гору, након чланства у НАТО, нема повратка назад.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:30