Мило Ђукановић / - Мило Ђукановић
26/07/2021 u 13:29 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Србија би да докаже да је Црна Гора српска држава

Говорећи о односу Црне Горе и Србије Ђукановић је казао да је његова визија да би оне требале да имају однос попут Чешке и Словачке и додао да се Црна Гора труди се да сачува шансу за такав однос у будућности.

Предсједник Црне Горе Ђукановић поручује да нема сумње да ће Црна Гора остати независна и стабилно на путу ЕУ. Убијеђен је да ће Црна Гора бити прва наредна чланица ЕУ јер је најдаље одмакла у процесу преговора. Он је навео и да Србија покушава да докаже да је Црна Гора српска држава.

Говорећи о односу Црне Горе и Србије Ђукановић је казао да је његова визија да би оне требале да имају однос попут Чешке и Словачке и додао да се Црна Гора труди се да сачува шансу за такав однос у будућности. Нажалост, како је казао, имамо проблем у Београду који, каже, траје вјековима.

"Србија покушава да докаже да је Црна Гора српска држава, да су Црногорци заправо Срби, да не постоји црногорска црква, култура.... Перманентан је вишевјековни напор из Србије, којег артикулише великосрпски национализам да присвоји Црну Гору и учини је дијелом српског државног национланог и културног идентитета, зато су и били против црногорске независности", казао је Ђукановић у интервјуу за словачку ТА3.

Он је додао да је лакше носити се са великосрпским национализмом док он, како је казао, долази из неких академских или других кругова. Проблем је, каже Ђукановић, када тај национлаизам добије своје упориште у државној политици Србије. Такво је стање, истиче, данас.

"Србија данас кроз своју државну политику доводи у питање црногорску независност. Они то неће признати, али оним што раде они доводе у питање црногорску независнот. Зато је јако важно да се заврши са илузијама да је могуће мијењати границе на З. Балкану. Када се Србија одрекне такве своје аспирације према Црној Гори вјерујем да ћемо моћи да се послужимо искуством сарадње Чешке и словачке", казао је предсједник Црне Горе.

ЕУ мора офанзивније да се врати на З. Балкан

Он је додао и да је Русија веома присутна на З. Балкану и, како је казао, попуњава празан простор на З. Балкану. Одговорном за то види ЕУ.

"Моја порука је да ЕУ мора офанзивније да се врати на З. Балкан, отвори јасну перспективу чланства земљама З. Балкана да експртизама помогне да савладамо изазове. Она не смије да ствара конфузију изјавама да ли ће и када З. Балкан бити дио ЕУ. И ЕУ има јак интерес да З. Балкан живи европским животом. Присуство Русије на З. Балкану озбиљан је геополитоички изазов прије свега за Европу", казао је Ђукановић.

Говорећи о периоду пандемије Ђукановић је казао да је до пандемије Црна Гора била брзорастућа економија а да је пандемија драматично погодила услужне економије па и Црну Гору.

"Данас уз вакцинацију стварају се услови за враћање економске активности у Црну Гору. Вјерујем да ћемо ускоро створити услове за нови талас директних страних инвестиција. Вјерјем да Црна Гора има потенијал да настави путем економског развоја и брзог достизања стандарда живота грађана Европе", казао је предсједник.

О промјени власи у Црној Гори Ђукановић је казао да се у нашој земљи догађа демократско сазријевање друштва и оцијенио да нова власт не даје квалитете које су грађани очекивали.

"Дуготрајућа власт дуго квари људе. Слабости су се из мандата у мандат све више видјеле. Нова власт не даје квалите коју су грађани очекивали. И то је очекивано, јер ако неко није 30 година учествовао у власти није се лако снаћи. За свако друштво је добро када може да сагледа и другу политичку опцију како би могао да суди. Ово што се догађа је прилог демократском зријевању друштва", закључио је Ђукановић.

Он је на почетку интервјуа истакао да Црна Гора осјећа најдубље поштовање и повјерење према Словачкој јер су та земља и њена дипломатија биле посебно значајне у процесу обнове независности Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:15