Đukanović i Zeman / - ĐUKANOVIć I ZEMAN
13/09/2022 u 14:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Važno sadejstvo EU i NATO na Zapadnom Balkanu

Crna Gora je učestvovala u rješavanju brojnih problema mira i bezbjednosti u čitavom svijetu i to će nastaviti da bude i nastaviće da odgovorno da ispunjava sve obaveze koje proističu iz članstva u NATO, naglasio je on

Zadovoljstvo mi je da vam se mogu obratiti i u ovom formatu. Prilika je da u ime delegacije Crne Gore i u svoje ime saopštim izuzetno zadovoljstvo zbog ove zvanične posjete Češkoj. Zahvalan sam predsjedniku, gospodinu Milošu Zemanu, na pozivu za posjetu i razumijem je kao gest prijateljske pažnje prema Crnoj Gori i takođe gest podrške evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana, poručio je predsjednik Milo Đukanović.

- Posjeta se događa u vremenu kada je Češka Republika predsjedavajuća Savjetom EU, a svakako ne zaboravljam da je crnogorska aplikacija za članstvo u EU procesuirana početkom 2009. godine, kada je Češka takođe predsjedavala Savjetom EU. Dakle, vjerujemo da će Crna Gora i tokom ovog, sada novog predsjedavanja EU od strane Češke Republike, dobiti dodatan impuls za ostvarivanje svojih evropskih ambicija, naglasio je on.

Đukanović je poručio da su odnosi Crne Gore i Češke prijateljski i otvoreni, veoma istorijski i kulturološki dobro utemeljeni.

- Tako da, ovo je prilika da razgovaramo o mogućnostima za dalje unapređenje naše međudržavne saradnje, što smo upravo učinili u maločas završenom razgovoru. Zahvalio sam predsjedniku Zemanu i Češkoj na odličnom razumijevanju evropskih intencija, ne samo Crne Gore, nego i zemalja Zapadnog Balkana i potvrdio da se između evropske perspektive našeg regiona i njegove stabilnosti apsolutno može uspostaviti znak jednakosti. Dakle, svako ko želi da, ne samo taj region, nego i Evropa u cjelini bude pouzdano stabilna i prosperitetna, mora se zalagati za dogledno evropsku perspektivu svih država Zapadnog Balkana, istakao je on.

Takođe, kako je dodao, podijelili su zadovoljstvo  saradnjom u okviru NATO-a.

- Crna Gora je jedna od najnovijih članica NATO-a, posle nas je samo primljena Sjeverna Makedonija. Imamo izuzetno dobro iskustvo, dakle mi smo kontributori i regionalne i globalne bezbjednosti. Crna Gora je učestvovala u rješavanju brojnih problema mira i bezbjednosti u čitavom svijetu i to će nastaviti da bude i nastaviće da odgovorno da ispunjava sve obaveze koje proističu iz članstva u NATO. Kazao sam i želim pred vama da ponovim da držimo da je jako važno sadejstvo EU i NATO na prostoru ZB, jer mi ZB vidimo kao jedan evropski i evroatlantski region i od, da kažem, aktivnosti koje preduzima EU i NATO u tom regionu zavisiće da li će se i koliko će se ostaviti prostora za maligni uticaj trećih strana koje nastupaju sa antievropske platforme, dodao je Đukanović.

Kako je istakao, kada su u pitanju bilateralni odnosi želi da ponovi to što je predsjednik Zeman već kazao, među nama kao prijateljima, nema otvorenih, niti spornih pitanja, a ima i zajedno su ih identifikovali puno prostora za unapređenje saradnje.

- Prije svega smo se usredsredili na pitanje unapređenja saradnje i oblasti ekonomije. Tu smo kao dominantnu šansu vidjeli dalji razvoj saradnje u oblasti željezničkog i drumskog saobraćaja, ali govorili smo i o energetici, turizmu, saradnji u oblasti poljoprivrede i mislim da će članovi moje delegacije, zahvaljujući ljubaznim domaćinima iz kabineta predsjednika i češke Vlade imati odlične razgovore tokom današnjeg i sjutrašnjeg dana i utrijeti put za dalju svestranu saradnju između naših vlada i naših ekonomija, naglasio je on.

Đukanović je naveo da će danas imati mogućnost da razgovara sa nekoliko investitora iz Češke, veoma konkretno zainteresovanih za razvoj projekata u Crnoj Gori, a da će, kako je dodao, sjutra takođe prisustvovati poslovnom forumu na kojem će uzeti učešća privrednici iz Crne Gore i iz Češke.

- Predsjednik Zeman i ja smo govorili o drugim oblastima saradnje. Veoma smo zadovoljni saradnjom u oblasti odbrane, saradnjom u oblasti unutrašnjih poslova. Zadovoljni smo okolnošću da imamo potpisan Sporazum za saradnju u oblasti nauke i tehnologije, da naši univerziteti takođe sarađuju, identifikovali dodatnu potrebu da sarađuju na kulturnom planu. Dakle, jednom riječju mislim da naše odnose možemo ocijeniti kao veoma uzorne, veoma prijateljske i veoma perspektivne kada je u pitanju mogućnost njihove nadogradnje. Siguran sam da će današnji i sjutrašnji dan i naši razgovori biti važan impuls daljeg unapređenja međudržavnih odnosa, po kojem će se, ubijeđen sam, starati veoma odgovorno naše dvije vlade, istakao je Đukanović.

Predsjednik Češke Miloš Zeman naglasio je da mu je drago da ga može pozdraviti kao sedmostrukog premijera i dvostrukog predsjednika države.

- U onom drugom slučaju smo slični, u onom prvom slučaju visoko vodite, i svakako mi je drago što odnosi između naših zemalja su ekselentni  i dijelimo zajednička mišljenja po pitanju Ukrajine i konflikta koji se tamo odigrava. Češka Republika naravno podržava članstvo Crne Gore u EU i cijeni uspjehe koje je Crna Gora postigla. To što povremeno negdje dođe do pada vlade, kao kod vas, ili je negdje glasanje o nepovjerenju vladi u parlamentu kao kod nas, je jedna propratna pojava demokratije koja vas ne bi trebala uznemiriti. Još jedanput, dobro došli u Prag. Razgovarali smo o širokom spektru pitanja ekonomske saradnje uključujući turizam, o svemu smo se saglasili, iako znam da vi novinari volite senzacije, žao mi je što vam nikakvu senzaciju ne mogu pružiti, naveo je Zeman.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

06. maj 2024 13:53