Дејан Ђуровић / -Приватна архива
24/10/2021 u 10:23 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Или ће и лидери ДФ-а ући у Владу, или Владе неће бити

Kад се испуне услови да у реконструисану владу уђу лидери и функционери три побједничке коалиције, ми ћемо прекинути бојкот парламента и са великим ентузијазмом гласати за такву владу, каже Ђуровић

Лидери и функционери три коалиције које су побиједиле на изборима у августу прошле године морају бити у Влади како би својим кредибилитетом, који им је је донио гласове и побједу у изборном процесу, учврстили власт и спровели потребне промјене и реформе. Дакле, или ће чланови владајуће већине бити равноправни чиниоци власти, а њени лидери равноправни чланови Владе, или те већине и те владе неће ни бити, казао је за "Дан" посланик Демократског фронта (ДФ) Дејан Ђуровић.

Како је истакао, након пропалог експеримента са експертском владом, вријеме је да у реконструисану владу уђу лидери и функционери све три побједничке коалиције.
– Дф има право и обавезу које је добио бројем гласова које је добила изборна листа чија је окосница био. То је право и обавеза које је ДФ добио упорном, дугом и мукотрпном борбом против диктаторског режима.
ДФ не може пристати на то да је глас дат осталим чланицама владајуће већине вреднији од гласа датог ДФ-у. Очекујемо договор на коректним и поштеним основама – саопштио је Ђуровић.

ДФ не жели изборе, али без договора они ће бити нужна потреба

Ђуровић је казао да ДФ не жели изборе, али ако не буде договора парламентарне већине, они ће бити нужна потреба.

– Ако договор није прихватљив нашим партнерима, онда су избори једино рјешење. Ми у ДФ-у не желимо изборе. Мислимо да Црне Горе нема времена за губљење и да је и ова претходна година без разлога потрошена у међусобним препуцавањима и сукобима. Међутим, уколико је немогуће постићи договор, онда су избори нужна потреба. Не могу се по сваку цијену избјегавати избори, плашећи грађане неким апокалиптичним сценаријем повратка ДПС-а на власт. ДФ се свакако не боји демократске провјере изборне воље грађана уколико не постоји спремност за договор на основу резултата политичког надметања из 2020. године – јасан је Ђуровић.

Он је оцијенио да је досадашњи експеримент са Владом која је била састављена од кадрова ГП УРА, формалних и неформалних, и понеког експерта, пропао.

– Сада је вријеме да у Владу уђу лидери и функционери три побједничке коалиције – "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Црно на бијело", а то, без икаквих калкулација, значи и лидери и функционери ДФ-а. Kад се испуне ти услови и када се формира тако реконструисана влада, ми ћемо прекинути бојкот парламента и са великим ентузијазмом гласати за такву владу, а одмах потом и за Тужилачки савјет. Та сједница парламента би означавала истински улазак Црне Горе у демократију, као и почетак рада Тс и тужилаштва на професионалним основама. Ово је једино рјешење које би наговијестило излазак из постојеће кризе – изричит је Ђуровић.

Улазак ДФ-а у Владу, како је додао, донијеће стабилност и оснажење извршне власти.

– То ће бити и испуњавање изборне воље грађана Црне Горе, али и бескомпромисна борба против криминала и корупције и обрачун са криминализованим остацима бившег режима. Доказ наше намјере да покажемо кооперативност и добру вољу за договор је и то што учествујемо у раду сједница одбора на свим нивоима и дајемо велики допринос у раду на тим тијелима. Имам сазнања да ће и Одбор за свеобухватну изборну реформу ускоро, можда већ наредне недјеље или врло скоро, почети да ради у пуном капацитету јер ако не буде овако предложене реконструкције, избори по новим условима су једини излаз – закључио је Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:57