Са састанка / - фото: Скупштина ЦГ
09/05/2022 u 17:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Перспектива чланства у ЕУ остаје главни покретач реформи у ЦГ

За безбједност региона Западног Балакана од нарочите је важности да све земље постану дио европске породице у што скоријем периоду“, казала је Ђуровић

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић састала се данас са делегацијом посланика ЕПП- Европске нареодне партије Европског парламента, коју је предводио Андреј Ковачев, портпарол за проширење и сусједство групе ЕПП-а.

Како је саопштено из Скупштине, током разговора са европским парламентарцима, предсједница Ђуровић је казала да перспектива чланства у ЕУ остаје трајно опредјељење и главни покретач реформи у Црној Гори, због чега је неопходна континуирана подршка Европске уније.

Она се осврнула на важност данашњег обиљежавање Дана побједе над фашизмом и Дана Европе, истичући да пуноправно чланство у ЕУ представља примарни стратешки циљ Црне Горе.

У том контексту, предсједница је апострофирала да двије трећине наших грађана снажно подржавају чланство Црне Горе у ЕУ, изразивши очекивање да ће нова парламентарна већина наставити да предано ради у циљу добијања датума чланства.

- Предсједница Ђуровић је изразила посебно задовољство чињеницом да је у делегацији и предсједавајући Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање (ПОСП) Владимир Билчик, којег је позвала да као добар познавалац прилика у нашој земљи охрабри ЕУ да се додатно посвети политици проширења, посебно када је у питању Црна Гора - наводи се у саопштењу.

Данашњи састанак, како је наведено, био је прилика да Ђуровић упозна саговорнике са приоритетима у свом мандату истичући да би покретањем широког парламентарног дијалога око кључних именовања у правосуђу била послата снажна порука ЕУ да међу политичким актерима постоји јединствен став око круцијалних политичких питања.

Она је подсјетила да је Црна Гора једина земља кандидат која је отворила сва преговарачка поглавља и изразила очекивање "да ћемо у најскоријем периоду добити завршна мјерила за поглавља 23 и 24 како би дошло до динамичније етапе затварања".

У свјетлу недавних дешавања, предсједница је поновила да су потребни конкретни знаци подршке земаља чланица ЕУ како бисмо, како је казала, осигурали стабилност и безбједност цијеле Европе.

- За безбједност региона Западног Балакана од нарочите је важности да све земље постану дио европске породице у што скоријем периоду - закључила је Ђуровић.

Портпарол Ковачев је поздравио данашњи састанак са црногорским парламентарцима, истичући да је сусрет прилика да пренесу поруку подршке европској интеграцији Западног Балкана.

Он је нагласио да Црна Гора представља успјешну европску причу која процес интеграција треба да заокружи што прије како бисмо постали пуноправна чланица ЕУ. 

- Европски парламентарци су охрабрили реформске процесе и указали на важност континуираног дијалога у Скупштини Црне Горе.

Током састанка било је ријечи и о актуелним политичким питањима у вези са обједињавањем локалних избора", додаје се у саопштењу.                   

Испред Скупштине Црне Горе, састанку су присуствовали и потпредсједница Скупштине Бранка Бошњак, као и посланици Бранимир Гвозденовић, Драган Вукић, Божена Јелушић, Миодраг Лекић и Симонида Кордић, док су у делегацији Европског парламента били Раса Јукневичијус, Владимир Билчик, Кристијан Загарац, Карло Реслер и Томислав Сокол.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 09:48