ДУШАН РАИЧЕВИЋ / - ПРИВАТНА АРХИВА
11/01/2023 u 12:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dušan Raičević izabran za predsjednika Opštine Bar

Odluka je usvojena sa 19 glasova za, 6 protiv i jednim uzdržanim,

Dušan Raičević reizabran je za predsjednika Opštine Bar na 4. sjednici lokalnog parlamenta koju je predsjednik Skupštine Opštine Bar Branislav Nenezić sazvao po hitnom postupku. Odbornici su danas na sjednici Skupštine većinom glasova izabrali Raičevića za predsjednika Opštine Bar. Za izbor predsjednika Opštine odbornici su se izjasnili javnim glasanjem. Raičević je 2018. prvi put izabran za ovu funkciju, zatim reizabran početkom avgusta 2022. godine. Odluka je usvojena sa 19 glasova za, 6 protiv i jednim uzdržanim, piše Primorski portal.

Asim Andrić, u ime predlagača, kazao je da su sve zakonom propisane procedure koje se odnose na izbor i predlaganje predsjednika Opštine u potpunosti ispoštovane, te da je 17 odbornika za naredni mandatni period od četiri godine predložilo Dušana Raičevića.

- Za funkciju predsjednika Opštine Dušana Raičevića preporučuje mnogo razloga, ali bih ovdje u uvodnom izlaganju, posebno izdvojio rezultate njegovog rada dok je obavljao funkciju predsjednika Opštine u periodu od avgusta 2018. godine do danas, ali i prethodne funkcije koje je obavljao u lokalnoj samoupravi. U složenim okolnostima – zdravstvenoj, ekonomskoj krizi i političkoj nestabilnosti na državnom nivou nakon izbora 2020. godine, predloženi kandidat je sa pozicije predsjednik Opštine uspješno održao i uspješno jačao finansijsko stanje na nivou lokalne samouprave, započeo i realozivao investicije vrijedne na desetine miliona eura iz lokalnog budžeta, radio na unaprijeđenju sporta, kulture, obrazovanja, privrede, te kroz svoje djelovanje čuvao i jačao multietnički sklad i različitosti po kojima je Bar prepoznat“, kazao je Andrić.

Momčilo Leković (Demokrate) i Radomir Novaković Cakan (Biram Bar) smatraju da sjednica nije zakazana u skladu sa poslovnikom SO Bar.

- Mislim da nije korektno ne poštovati mišljenje kolega iz opozicije. Ono što je bitno u ovom trenutku jeste da imate većinu i da će predsjednik Opštine biti izabran. Niste nam dozvolili ni 24 časa da se upoznamo sa predmetom i da se upoznamo sa kandidatom. Nisam mogao da vjerujem da će Dušan Raičević da podnese ostavku, kazao je Novaković.

Predsjednik SO Bar Branislav Nenezić obrazložio je da „je svaki dan bez predsjednika opštine štetan po opštinu Bar“, te da je bolje sjednicu održati danas, nego, recimo 13. januara.

Valentina Minić (Demokrate) ističe da ne može da u svojoj ostavci „predlaže i obrazlaže u kakvom će se postupku neka odluka donijeti“, a na njen komentar da je prelagač odluke o imenovanju predsjednika Opštine Bar Asim Andrić, Nenezić je pojasnio da „predlagač odluke nije odbornik Asim Andrić, već predstavnik predlagača, a njih čini 17 odbornika koji su podržali kandidaturu“.

Odbornik dr Rade Stanisavljević (Za budućnost Bara) istakao je da je ostavkom, te ponovnim predlaganjem Dušana Raičevića za funkciju predsjednika Opštine Bar lokalni DPS potvrdio da je njegovo imenovanje iz jula mjeseca bilo neustavno, te dodao da se ova situacija ne može porediti sa onim u Budvi, jer je Mila Božovića za predsjednika Opštine imenovao Odbor povjerenika.

Milan Nešković smatra nisu ispunjeni uslovi za hitno zakazivanje sjednice, te da je predlagač bio obavezan da navede razloge za zakazivanje sjednice po hitnom postupku, a da u obrazloženju nije navedeno koji su to razlozi.

Vladimir Božović (SDP) smatra da je lokalna uprava u prethodnom periodu uradila mnogo za bolji život građana Bara, „i u okolnosti pandemije, nestabilne političke situacije u protekle dvije godine, sa uništenim institucijama“, uradila maksimum.

- Odgovorno, posvećeno, racionalno stvarala je i uslove da Bar sada ima najveći budžet u istoriji i jedan od najvećih u Crnoj Gori. Osjećam potrebu da naglasim da je SDP i 2018. iz opozicionih redova glasao za gospodina Raičevića, bez bilo kakvih kalkulacija, kao odgovorna opozicija koja je vjerovala da će predsjednik raditi u korist sugrađana i posebno mi je drago što je to povjerenje opravdano, naveo je on.

Naser Kraja (DPS) smatra da je Raičević sa pozicije predsjednika Opštine doprinio modernizaciji administracije, te da je „suvišno pričati o uspjesima lokalne samouprave u mandatu dok je on biop predsjednik“, jer te benefite najbolje prepoznaju i koriste građani Bara“.

- U svakom smislu, Bar je postao prava atrakcija, simbol lijepe tradicije inkorporirane u savremenu, modernu i urbanizovanu cjelinu, a sve to sa bogatim ruralnim dijelom koji čini posebnu turističku ponudu, kazao je Kraja.

Ammar Borančić (LP) kazao je da je u julu Opština Bar od strane Ministarstva i Skupštine Crne Gore bila dovedena u bezizlaznu situaciju, te da je alternativa bila da se predsjednik Opštine ne izabere, čime bi nastali anarhija i haos.

- Dovoljno je pogledati šta se sve uradilo po gradu, uprkos političkim opstrukcijama, i dati glas Raičeviću, kazao je Borančič.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 14:35