Момир Булатовић / - Приватна архива
30/06/2021 u 11:21 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Двије године од смрти Момира Булатовића

Бивши савезни премијер Момир Булатовић умро је на данашњи дан, у родним Кучима у 63. години живота и сахрањен у селу Раће

Данас се навршава двије године од када је преминуо бивши предсjедник Црне Горе и предсjедник Савезне владе СР Југославије Момир Булатовић.

Момир Булатовић потиче из официрске породице. Пошто се због природе очевог посла породица често селила, основну и средњу школу завршио је у Задру.

Дипломирао је на Економском факултету у Подгорици. Касније постао асистент на предмету Политичка економија и стекао титулу магистра економских наука.

Политиком се бавио у омладинској и студентској организацији. Изабран је 1989. године за предсједника Предсједништва Савеза комуниста Црне Горе, а предсједник Црне Горе постаје на првим вишестраначким изборима 1990. године.

После осам година на челу републике и сукоба у врху Демократске партије социјалиста, чији је предсједник био од оснивања, Булатовић губи на предсједничким изборима од свог дотадашњег сарадника и премијера Црне Горе Мила Ђукановића.

Оснивач је Социјалистичке народне партије.

Слободан Милошевић му је 1998. године понудио да састави кабинет на савезном нивоу. Булатовић је био савезни премијер двије године. 

Имао је непријатну дужност да прогласи стање непосредне ратне опасности, а затим и ратно стање у току бомбардовања СРЈ 1999. године.

Умро је, у родним Кучима у 63. години живота и сахрањен у селу Раће.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 18:19