/ Пандемија угрожава попис - РТВ
29/05/2021 u 07:35 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Експерт Европске уније тврди да је попис могућ ове године

Из Монстата саопштили да су им европске институције дале зелено свјетло за поступак евидентирања становништва

Експерт Европске уније је закључио да је Управа за статистику спремна да реализује попис становништва, домаћинстава и станова 2021. године у складу са међународним правилима и препорукама, саопштено је "Дану" из Монстата. На питање да ли је технички и организационо изводљиво да се попис становништва обави у новембру ове године, посебно узимајући у обзир ситуацију изазвану корона вирусом, из Монстата су казали је усвајање закона планирано за четврти квартал.

– Влада Црне Горе је на сједници од 30. марта 2021. године донијела Програм рада Владе за 2021. годину, и уједно дефинисала усвајање предлога закона о попису становништва, домаћинстава и станова у 2021. години за четврти квартал 2021. године – подсјетили су из Монстата.

”У Монстату је формирана организациона структура за припрему и реализацију пописа

Како су истакли, завршене су све припремне активности из надлежности Монстата планиране у овој фази реализације пописа.
– Реализован је пробни попис становништва у периоду од 1. до 15. априла 2019. године, са циљем тестирања припремљених инструмената пописа на узорку од 50 пописних кругова. Пробни попис је подржан кроз ИПА 2015 вишекориснички пројекат. Завршен је нацрт закона о попису становништва, домаћинстава и станова у 2021. години, којим се уређују правила за прикупљање свеобухватних података о становништву, домаћинствима и становима – наводи се у одговорима Монстата на питања "Дана".

Како су навели, Управа за статистику је објавила два јавна позива за предлагање представника НВО и друге заинтересоване јавности у радну групу за припрему нацрта закона о попису становништва, станова и домаћинства 2021. године. Та два јавна позива објављена су у јулу и септембру 2019.године, али није било заинтересованих кандидата.

– Формирана је организациона структура за припрему и реализацију пописа у Монстату, седам комисија у чијем раду учествује 40 запослених из Монстата. Оцијењена је усаглашеност нацрта закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године од стране европског експерта, у дијелу варијабли који ће се прикупљати пописом, као и методологије и упитника који су коришћени у пробном попису са регулативама ЕУ 763 и 543, уз подршку пројекта ИПА/2018/399-546. Закључак експерта ЕУ је да је Управа за статистику спремна да реализује попис становништва, домаћинстава и станова 2021. године у складу са међународним правилима и препорукама – саопштили су из Монстата.

Закон услов за почетак поступка

Да би попис био одржан, Влада треба да предложи закон о попису становништва, домаћинстава и станова, а Скупштина да га усвоји. Уз све то, надлежне институције треба да проциjене епидемиолошки ризик у спровођењу пописа, имајући у виду епидемију корона вируса.

Попис становништва представља статистички приказ броја становника који живе у Црној Гори, без обзира да ли посједују црногорско држављанство или не, и приказ њиховог материјалног и социјалног статуса, а ту су и питања о националности и вјероисповијести.

У припреми су инструменти пописа становништва – упитници, као и методолошка и организациона упутства за реализацију пописа.

– Припрема инструмената пописа становништва базирана је на ЕУ Регулативи 763/2008 Европског парламента и Савјета ЕУ о пописима становништва и станова, Препорукама европске конференције статистичара за рунду пописа 2020. година и Концепту квалитета европске статистике (15 принципа квалитета). Активности у реализацији пописа становништва које су у току или се планирају, а у заједничкој су надлежности са другим органима државне управе, подразумијевају комуникацију са Министарством финансија и социјалног старања као предлагачем закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године (достављене три иницијативе – 7. децембра 2020. године, 27. јануара 2021. године и 5. априла 2021. године – навели су из Монстата.
У току је, како су додали, комуникација и са Управом за катастар и државну имовину, као и са јединицама локалних самоуправа као надлежним органима за успостављање адресног регистра, а у циљу ажурирања просторног регистра.
– Ту су и комуникација са Министарством финансија и социјалног старања, као ресорним министарством у дијелу стварања финансијских и кадровских претпоставки за реализацију пописа становништва (након истека периода привременог финансирања), и са Институтом за јавно здравље у дијелу процјене утицаја епидемиолошке ситуације на реализацију пописа становништва методом директног обиласка домаћинстава "од врата до врата" – саопштили су из Монстата.

С.Р.–М.В.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

27. septembar 2021 21:03