Визе и за Русе? / - Инстаграм
24/06/2021 u 11:24 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ очекује да Црна Гора уведе визе и за грађане Русије

У нон - пејперу о Црној Гори који се појавио у мају пише да је Црна Гора наставила се са изузимањем држављана Jерменије, Kазахстана, Русије, Aзербејџана, Бјелорусије, Кубе, Еквадора, Турске, Kатара и Kосова од визних захтјева за кратки боравак

Црна Гора, да би постала чланица Европске уније, мораће да испуни бројне захтјеве Брисела, и усклади све своје законе и просписе, што говори и текст нон - пејпера о нашој држави који се појавио у мају, и у којем је посебан дио посвећен увођењу виза.

У нон - пејперу, који је портал Дана у цјелини објавио, пише да визна политика Црне Горе још увијек није у потпуности усклађена са ЕУ списком земаља чијим држављанима је потребна виза.

- Наставило се са изузимањем држављана Jерменије, Kазахстана, Русије, Aзербејџана, Бјелорусије, Кубе, Еквадора, Турске, Kатара и Kосова од визних захтјева за кратки боравак. За држављане појединих земаља изузеци важе током фиксно одређеног љетњег периода, за потребе туризма; за држављане других земаља изузеци важе током цијеле године - стоји у нон - пејперу који читав можете прочитати ОВДЈЕ.

Све ово значи да и прије уласка у Европску унију Црна Гора мора, да би ускладила све своје преописе са ЕУ, да уведе вкизе држављанима свих земаља којима су визе потребне за улазак у земље Европске уније. Када ће се то догодити зависи о интезитета реформи и брзине којом наша држава иде према чланству у ЕУ.

- Црна Гора тежи чланству у Европској унији прије краја 2024. године - казао је недавно премијер Здравко Кривокапић.

Он очекује да ће то бити случај у садашњем мандату Европске комисије.

- Ова влада жели радити убрзаним темпом. Нема времена за губљење - рекао је Кривокапић

На другој страни Европска унија не жели да укине визни режим према Русији, и скоро да је извјесно да то неће урадити ни у наредне три године, осим ако не дође до револуционарних договора Брисела и Москве.

- Европска унија не жели да уводи безвизни режим са Русијом, изјавио је недавно белгијски амбасадор у Москви Ги Труверуа, наводећи као разлог проблеме на Сјеверном Кавказу.

Белгијски амбасадор каже да, чак и ако би Русија једнострано укинула визе за улазак грађана ЕУ, Унија не би узвратила и укинула визе руским држављанима.

Према његовим ријечима, Европа се “плаши великог прилива избјеглица из проблематичних региона Русије”, а ЕУ “и тако има много проблема са мигрантима”.

Брисел би, рекао је Труверуа, могао да иде само на олакшање визног режима. Ти преговори су, међутим, пропали.

Иначе, нон - пејпер о Црној Гори констатује да се дејство ових изузетака помно прати, и до сада није забиљежен утицај на нерегуларне миграторне токове у земљи. Тренутно су 32 конзуларне мисије Црне Горе повезане путем националног Визног информационог система. Нови позаконски акт о визама и врстама виза усвојен је у децембру 2020.

- У оквиру процеса пост - визне либерализације, Црна Гора је наставила са спровођењем релевантних мјера у циљу спречавања злоупотребе безвизног режима с ЕУ од стране црногорских држављана. Црна Гора је наставила и с мјесечним извјештавањем на ту тему. Спровођење поразума о статусу који је Црна Гора потписала с Европском унијом интензивирало је сарадњу између Црне Горе и Европске агенције за граничну и обалну стражу (Frontex) те створило нове могућности за преношење добрих пракси ЕУ. Прва заједничка операција у оквиру поразума омогућила је постављање службеника Frontex-а на граничном прелазу с Хрватском. У октобру 2020. покренута је заједничка операција на мору, усмјерена ка побољшању надзора над границом. За 2021. планиране су операције на ГП у Луци Бар. Црна Гора тренутно има само једну Frontex националну фокалну тачку, упркос интензивираној сарадњи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:34