/ - PRINTSCREEN, TVCG
19/05/2022 u 21:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Евентуални споразум о Отвореном Балкану мора одобрити парламент

Посланик ДПС-а Предраг Секулић казао је да Црна Гора не треба да буде дио ОБ

У дискусији о идеји Отвореног Балкана у емисији "Аргументи" на RTCG-у, посланица Демократске Црне Горе Зденка Поповић казала је да је та идеја нереална. Посланик ДПС-а Предраг Секулић сматра да ова идеја нема подршку у Парламенту, док је представница УРЕ Милена Вуковић-Секуловић мишљења да о овом питању треба отворити шире консултације, преноси портал RTCG.

-Ако кажемо да је ОБ  једна регионална иницијатива која би требала да повеже земље ЗБ и приближи их Европској унији, ја мислим да то не стоји.  Ја мислим да ово не може бити пут за улазак у ЕУ, мислим да је ово покушај формирања неке алтернативе Европској унији-казала је Поповић, и подсјетила да неке земље Западног Балкана нијесу чак ни отвориле преговоре са ЕУ. У преговорима је , како је казала,  Црна Гора постигла највећи напредак, у односу на остале земље ЗБ. 

Посланик ДПС-а Предраг Секулић казао је да Црна Гора не треба да буде дио ОБ. 

-Већина грађана ЦГ је за европске интеграције. Не знам зашто бисмо замијенили Велики Шенген Малим Шенгеном- казао је Секулић, и додао је да у парламенту не постоји већина за подршку овој иницијативи. 

Представница УРЕ представница ГП УРА Милена Вуковић-Секуловић  казала је да немају јасно дефинисан став по овом питању, и нагласила да би сваки споразум ове врсте морао да прође ратификацију у Парламенту. 

-Генерално ми сматрамо да о овом питању треба да разговарамо, да  је замагљено ово питање, морамо разговарати и са привредом-казала је представница ГП УРА Милена Вуковић-Секуловић, и нагласила да је предсједник УРЕ  и премијер Црне Горе начелно за ову идеју, али неопходне су бројне консултације. 

Она тврди да УРА никада не би замијенила Европску унију иницијативом попут ОБ, већ да та два процеса прате један други.

Представник Уније послодаваца Филип Лазовић казао је да је ОБ добра прилика за ЦГ привреду.

-Ово је политичко питање, али од када се појавила ова иницијатива политика је преузела примат када је ријеч о овом питању-казао је он. 

Према његовим ријечима, ово није неки анахрон правац у односу на онај према којим ми као друштво желимо да идемо.

-Оног момента када бисмо видјели да ОБ није афирмација Црне Горе и црногорске економије ка Европској Унији, ми то не би подржавали- поручио је он. 

Учесници у дискусији су посланица Демократске Црне Горе, Зденка Поповић, посланик ДПС-а Предраг Секулић, представница ГП УРА Милена Вуковић-Секуловић и Представник Уније послодаваца Филип Лазовић. Они ће дискутовати о Отвореном Балкану кроз призму политике и економије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:13