Фон Крамон и Радовић  / Фото: Архива
02/09/2021 u 19:58 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европска посланица критиковала Ђукановића, шефу кабинета то засметало

Неумјесно је критиковати предсједника једне суверене државе да ли треба да буде са својим грађанима у одбрани потирања Црне Горе, реаговао је Радовић на текст Виоле фон Крамон

Велику медијску пажњу привукао је данас ауторски текст европске посланице Виола фон Kрамон, која је поручила да несигурну атмосферу у Црној Гори не би требало додатно загријавати неодговорним позивом предсједника Мила Ђукановића и других парламентраних партија на протесте на Цетињу.

На оцјену Фон Крамон данас је реаговао шеф Ђукановићевог кабинета Миодраг Радовић, који је истакао да је забрињавајуће да посланица поново говори о нечему што не зна "интерпретирајући по туђем налогу став предсједника који је потпуно јасан и у којем је позвао на мир, стабилност и смиривање тензија".

- Истовремено је на више начина неумјесно критиковати предсједника једне суверене државе да ли треба да буде са својим грађанима у одбрани од освајања и потирања Црне Горе. Kључно је питање зашто такву критику није упутила онима који имају полуге моћи да проблем ријеше, него је користе да шаљу поруке које они не желе или не смију- поручио је Радовић. 

image
Фото: Срђан Бољевић

Подсјетимо, Фон Крамон је на свом званичном сајту објавила данас текст, гдје је написала да су из Црне Горе у посљедњих неколико седмица стизале забрињавајуће поруке, подстакнуте национализмом и кратковидим дискусијама о прошлости и односима државе и цркве.

image

Фото: Скриншот

- Фото: Скриншот

- Посљедњих дана дошло је до нарочито оштрог раста тензија у вези са устоличењем митрополита Српске православне цркве (СПЦ) Јоаникија у Цетињском манастиру. Иако је одвајање црквене и државне власти водец́и принцип у либералним демократијама, највеćа дужност Владе Црне Горе је да обезбиједи очување мира и сигурности, а истовремено и право на слободу изражавања и окупљања, као и слободу вјероисповијести - рекла је Фон Kрамон која у Европском парламенту (ЕП) представља њемачку партију Зелени.

Она ја поручила да је Црна Гора своју прву демократску транзицију власти доживјела тек 2020. године и као крхка демократија са тешким бременом прошлости, коначно је на путу изградње јаких, независних и отпорних демократских институција.

- Ипак, бивша корумпирана и ратнохушкачка елита која је заробила државу, заједно са њеним 'формалним противницима' у Србији, покушавају дестабилизовати ситуацију у Црној Гори искоришћавајући тензије око церемоније Српске православне цркве на Цетињу. Због тога је од виталне важности одупријети се овим и страним и домац́им креаторима тензија који покушавају антагонизовати црногорско друштво и спријечити дуго очекиване реформе демократије и владавине права - навела је Фон Kрамон.

image
FOTO: ARHIVA

Радовић је и у априлу ове године реаговао на изјаве Фон Крамон која је тада Ђукановића назвала корумпираним лидером.

Шеф Ђукановићевог кабинета тада је истакао да Фон Kрамонова "балканском реториком, дискредитује не само себе већ и Европски парламент, али и да је зато добро корумпирана". 

Тада је истакао да су њене изјаве неодговорне и да су "на нивоу београдских таблоида и црногорских политичара у покушају".

- Ако би аналогно резоновали, онда се може рећи да нема рационалног објашњења за такву изјаву Виоле фон Kрамон, осим да је добро корумпирана -поручио је тада Радовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:30