/ - CHRISTIAN CREUTZ
18/10/2023 u 13:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EP usvojio Piculine amandmane: Popis sprovesti nakon što se okonča politička kriza

Za Rezoluciju je glasalo 529 poslanika EP, 51 je bio protiv, a 53 je bilo uzdržano

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su na današnjem zasijedanju Rezoluciji o Crnoj Gori, a usvojeni su i amandmani koji se odnose na popis.

Za Rezoluciju je glasalo 529 poslanika EP, 51 je bio protiv, a 53 je bilo uzdržano.

Evropski poslanici Tonino Picula i Pedro Markez podnijeli su amandman na izvještaj o Crnoj Gori u kojem se navodi da popis stanovništva treba sprovesti kada se okonča politička nestabilnost. Izvještaj je juče razmatran u Evropskom parlamentu.


– Poziva se Crna Gora da sprovede dugo očekivani popis stanovništva i stanovanja u skladu sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima čim se politički zastoj u zemlji okonča, kako ovo važno pitanje ne bi bilo iskorišćeno kao još jedan izgovor za pojačavanje polarizacije društva – navodi se u amandmanu.

Očekuju da će popis biti sproveden na otvoren i transparentan način, bez političkog miješanja, uz pravilno brojanje svih priznatih nacionalnih manjina, bez straha od zastrašivanja ili gonjenja.

U prvom nacrtu izvještaja EP, koji je objavljen krajem juna, Crna Gora je pozvana da sprovede popis stanovništva i domaćinstava do kraja godine u skladu sa EU i međunarodnim standardima.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 17:11