Ursula fon der Lajen / - HTTPS://AUDIOVISUAL.EC.EUROPA.EU//PRINTSCREE
08/11/2023 u 12:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EK: Očekujemo od nove Vlade Crne Gore da će brzo pokazati svoj kapacitet

Očekujemo i da će Crna Gora ostvariti reforme u vezi sa pridruživanjem EU, naveli su iz EK

Na Kolegijumu Evropske komisije (EK) danas je usvojen izvještaj o proširenju država Zapadnog Balkana i predloženo je da se sa Ukrajinom i Moldavijom otvore pregovori o ulasku u Evropsku uniju, saopštila je predsjednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen na konferenciji za medije Evropske komisije u Briselu.

- I to je istorijski dan. Komisija predlaže i da se otvore pregovori o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom onog časa kada budu ispunjeni uslovi za usklađenost. Što se tiče Gruzije, predložićemo da Savjetu da joj se dodijeli status kandidata. Usredsredićemo se na ove četiri zemlje, ali prvo - Ukrajina, navela je ona.

Na konferenciji je predstavljen ovogodišnji Paket o proširenju koji uključuje i izvještaj o Crnoj Gori, kao i Plan rasta za Zapadni Balkan. Prilikom predstavljanja izvještaja o Crnoj Gori ustanovljeno je da je napredak u reformama za pristupanje EU u velikoj mjeri zaustavljen, a sve zbog toga što je Crna Gora patila od duboke polarizacije i političke nestabilnosti u izvještajnom periodu.

Iz Evropske komisije su dodali da EU pozdravlja konstituisanje novog parlamenta i formiranje vlade.

- Očekujemo od nove vlade da će brzo pokazati svoj kapacitet i posvećenost evropskom putu Crne Gore i ostvariti reforme u vezi sa pridruživanjem EU, naveli su iz EK.

Napredak u pristupnim pregovorima zavisiće od reformi u oblasti vladavine prava.

Fon der Lajen je, govoreći o Ukrajini, kazala da je ta zemlja suočena sa velikim teškoćama i tragedijom prouzrokovanom agresijom Rusije, i uprkos tome Ukrajina sprovodi reforme. Govoreći o pridruživanju Ukrajine, kazala je da se proces temelji na rezultatima, sve zavisi od brzine otvaranja pristupnih pregovora.

- To je jako važno. Tu preporuku dajemo Savjetu. To tijelo potom donosi političku odluku. Imamo i sastanak Evropskog savjeta sredinom decembra, tada će se o tome razgovarati. I ako Savjet donese političku potvrdnu odluku i prihvati preporuku Komisije i otvori sredinom decembra, tada će se o tome razgovarati. Ukrajina ima još nekoliko reformi koje treba da odradi u tom procesu. Taj rad moraju završiti i to je eksplicitno navedeno u našoj preporuci i do marta ćemo izvijestiti o napretku. Ali odmah možemo započeti čim Evropski savjet da zeleno svjetlo, navela je Ursula fon der Lajen.

Ona јe kazala da јe BiH preduzela niz koraka u cilju pristupanja EU i to јe dovelo do napretka u borbi protiv kriminala.

- Međutim, primјećuјemo zabrinutost zbog Republike Srpske i protivustavnih zakona i u tom smislu preporučuјemo Savјetu otvaranje pregovora kada se ispuni nužni stepen usklađenosti sa kriteriјumima o članstvu - kazala јe Fon der Laјen. 

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da treba dati prednosti članstva zemljama i prije nego što do njega dođu.

- To je odgovor na traženje država članica početkom ove godine, ali i nastavak onoga što smo započeli da radimo 2020. kada smo usvojili novu metodologiju proširenja. Ovaj plan ima za cilj četiri aspekta, prije svega da integrišemo one partnere sa Zapadnog Balkana koji to žele, da uđu u tu integraciju imajući u vidu sve obveze koje proizlaze iz naših propisa i pravila, naveo je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:13