foto: forca / - FOTO: FORCA
10/09/2024 u 15:19 h
DAN PORTALDAN PORTAL
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

FORCA: Zabrinjava ćutanje nadležnih na incident na graničnom prelazu Božaj

Zabrinuti smo i osuđujemo demonstraciju velikosrpske politike na graničnom prelazu Hani i Hotit – Božaj 8. septembra 2024. godine, to je jadan pokušaj destabilizacija prilika u Crnoj Gori na koji Albanci nijesu nasjeli, navode iz FORCE.

- Sam čin ne zaslužuje nikakav komentar, ali zato ćutanje administracije itekako zaslužuje. Na graničnom prelazu Božaj organi reda su dozvolili ovu demonstraciju, provocirajući pritom bespotrebno Republiku Albaniju, kredibilnu članicu NATO saveza  sa kojom Crna Gora, bar zvanično pretenduje da ima prijateljske i dobrosusjedske odnose, a koju su tokom 2023. godine građani Crne Gore ostvarili 636 000 posjeta. Svakako da ovim činom nije ugrožena bezbjednost Republike Albanije a još manje Republike Kosovo. Međutim ono što se ovakvim i sličnim demonstracijama čini je podrivanje međunarodnog subjektiviteta i integriteta Crne Gore kao članice NATO Alijanse- navodi se u saopštenju.

Kako su naveli: "jasno je da je ova neformalna grupa ovim činom iskazala decenijske i čak stoljetne neformalne sentimente određenih političkih grupacija u Srbiji. Međutim, ćutanje administracije o ovome jeste iskaz odobravanja ili pak zvanične podrške prelivanja političke volje Beograda".

- Zato, pozivamo zvanično premijera, koji vodi unutrašnju i spoljnu politiku da se jasno distancira od ovakvih akcija i potvrdi jasno da nijednim činjenjem ili nečinjenjem državnih organa ubuduće omogućiti slični iskazi neprijateljstva ili sputavanja od spoljno-političkog stava o priznavanju Kosova, dobrosusjedskih odnosa sa svim državama i aktivnom učešću u NATO Alijansi. Prizivanjem da se nešto vrati i da će se neko vratiti, neminovno povlači i vraćanje u neslavne epizode iz prošlosti u kojoj smo mi, Albanci, bili žrtve. Međutim, albanski narod u Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji ne gleda u prošlost već u bolju budućnost građana svih država na Balkanu. Za tu budućnost, vrijedno se radi individualno i kolektivno, na svojim ognjištima i u dijaspori, vitalni i spremni sa naučenim lekcijama iz prošlosti- navode u saopštenju.

 

 

 
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

15. septembar 2024 21:44