/ - FOTO: FEJSBUK
06/02/2023 u 07:05 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Funkcioneri selektivni, često ne poštuju novinare

Novinari prošle sedmice na hladnoći pet sati čekali ispred kapije vile Gorica

Situacija u kojoj su se novinari crnogorskih medija našli prethodne nedjelje, kada su na hladnoći pet sati čekali ispred kapije vile "Gorica", dok su iza zatvorenih vrata vođeni pregovori oko sudija Ustavnog suda, nije neuobičajena.

Funkcioneri su pored predstavnika sedme sile prolazili u udobnim automobilima, praveći se da ih ne vide, a nakon višečasovnog pregovaranja nisu željeli da daju izjave.

Dan prije, poslanik Fronta Slaven Radunović je upitao kako očekujemo da se poslanici dogovore o ovom važnom pitanju ako mediji sve objave.

Međutim, od riječi koje predstavnici naroda, to jeste svih nas, upućuju, problematičniji je muk i ćutanje koje pojedini političari praktikuju. Iako su plaćeni iz državnog budžeta, najčešće biraju kojim medijima će se obratiti ili odgovoriti na pitanja, ali i u kojem trenutku će to učiniti.

Analitičar medija Duško Vuković kazao je za "Dan" da ukoliko je neko javni funkcioner to ga obavezuje na neselektivnost.

– Svaki medij ima svoju publiku, koja je dio cjelokupne javnosti, kojoj je dužan da podnosi račune i da se prema njoj odnosi s uvažavanjem. Onaj javni funkcioner koji je selektivan u odnosu na medije i novinare pokazuje elementarnu političku nekulturu, koja ga ne preporučuje za javne funkcije – istakao je Vuković.

Đukanović: Političari ne shvataju ulogu medija

Sociolog i analitičar Andrija Đukanović ističe da je pitanje da li nas naši parlamentarci više uopšte mogu iznenaditi.

– Mislim da su se prilično udaljili od onoga što je njihova uloga i posao. Naravno da treba da donose odluke, ali društvo je postalo talac njihovih međusobnih trgovina i nezdravog odnosa. Smatram da nije dobro da se novinari izbjegavaju i da se ne poštuje njihov rad. O svemu što je društveni interes moraju da pričaju javno, jer to nije njihova lična stvar, iako, izgleda, počinju upravo tako da posmatraju društvo: kao svoj posjed. Oni su gospodari naših sudbina u neprestanim spektaklima od pregovora i dana "D". Još se i ljute kad ih novinari pitaju za nešto što je javni interes. Naravno, političari moraju shvatiti ulogu medija i poštovati novinare. Međutim, čini se da ne shvataju ulogu medija i da nijesu oduševljeni kad mediji rade svoj posao – ocijenio je Đukanović.

On smatra da javni funkcioneri vrše selekciju o čemu će da pričaju jer ne žele da im se postavljaju pitanja.

– To je ta filozofija koja podrazumijeva samo klimanja glavom na svaku njihovu riječ. U takvoj vrsti odnosa oni se najbolje osjećaju. Mada moramo priznati i da ima dosta medija koji su zauzeli jednu od strana i u njima se često daje prostor njima politički bliskim funkcionerima da nesmetano iznose svoje stavove bez mogućnosti da im se suprotstavi drugačije mišljenje. Selektivnost je karakteristika svakog političara, ali ovi naši su, čini se, šampioni u tome. Svaka kritika se doživljava i etiketira kao neprijateljski čin – istakao je naš sagovornik.

Кomentarišući višesatno i na kraju uzaludno čekanje novinara ispred vile "Gorica", ističe da bi organizatori tako važnih sastanaka, čije trajanje i krajnji ishod nije moguće predvidjeti, trebalo da povremeno tokom trajanja sastanka informišu novinare o njegovom toku.

image

Vukovićč

foto: IVAN PETROVIC-IPE

– Takođe, izvještači bi trebalo da te informacije čekaju u okruženju koje uvažava njihovo profesionalno dostojanstvo, a time i dostojanstvo javnosti čiji su novinari agenti. Podrazumijeva se da je važno i na kraju sastanka ispoštovati znatiželju novinara i javnosti i odgovoriti na njihova pitanja. Pošto nije bilo sreće u konkretnom slučaju, ne bih to pripisao neznavenosti organizatora i učesnika sastanka, nego njihovom bezobrazluku, za koji su, jednim dijelom, krivi i mediji – rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, javni funkcioneri imaju pravo da o nečemu ne govore u nekom momentu, ali onda moraju jasno da obrazlože zbog čega to čine i u čijem interesu. Кako je naglasio, ako nije u pitanju javni interes, onda je njihova selektivnost sumnjiva rabota.

U vremenu prenošenja tvitova i fejsbuk statusa javnih funkcionera koji ne žele da daju izjavu jer prethodno predsjedništvo njihovih stranaka mora da potvrdi njihov stav, teško je razgraničiti šta je zaista bitno za objavljivanje, a šta treba da ostane samo na društvenim mrežama.

Ipak, ono oko čega svi novinari moraju da budu saglasni jeste da ukoliko neko ne poštuje njihov posao i ostavlja ih da čekaju satima ispred institucije, treba odmah da se pokupe i odu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 03:01