/ - BRIGADER GENERAL MILUTIN ĐUROVIć, CHIEF OF DEFENCE FOR MONTENEGRO
19/09/2021 u 20:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Генерал Ђуровић: Посебну пажњу посветићемо хармонизацији планова одбране ЦГ

Начелници Генералштабова су дискутовали о ситуацији у Авганистану, евакуацији угрожених држављана те земље и анализирали научене лекције, стечене кроз НАТО мисије ИСАФ и „Одлучна подршка“

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Милутин Ђуровић, учествовао је на  састанку НАТО Војног комитета на нивоу начелника Генералштабова, који је реализован у периоду од 17. до 19. септембра, у Атини, Грчка.

-Велика је част за оружане снаге Грчке што су у прилици да буду домаћини ове конференције, нарочито у овој, за Грке, веома важној години, када прослављају двеста година од рата за независност- нагласио је у свом уводном обраћању начелник Генералштаба оружаних снага Грчке, генерал Константинос Флорос.

Министар одбране Грчке, господин Николас Панајотополус је истакао важност Алијансе у супротстављању изазовима као што је мигрантска криза, нагласивши да најважнији ресурс свакако представља људски потенцијал. Учесницима конференције је добродошлицу пожелио и премијер Грчке, господин Киријакос Мицотакис, који се обратио видео поруком.

image
- FAMILY PHOTO WITH THE NATO CHIEFS OF DEFENCE AT THE MILITARY COMMITTEE CONFERENCE IN ATHENS

На састанку је разговарано о операцијама, мисијама и активностима Алијансе, при чему је било ријечи о безбједносној ситуацији на Западном Балкану и Ираку, а посебно о доприносима мисија КФОР и НМИ.

Начелници Генералштабова су дискутовали о ситуацији у Авганистану,  евакуацији угрожених држављана те земље и анализирали научене лекције, стечене кроз НАТО мисије ИСАФ и „Одлучна подршка“.

Учесници састанка су разматрали моделе развоја Алијансе у будућности, јачања отпорности земаља чланица на модерне изазове, као и развоја спремности националних снага и њихове расположивости за НАТО операције и активности.

image
- GENERAL VIEW OF THE MEETING

-Војска Црне Горе остаје посвећен и кредибилан партнер. У наредном периоду посебну пажњу посветићемо хармонизацији планова одбране Црне Горе са плановима Алијансе, у чијем је циљу планирано даље унапређење кадровских потенцијала кроз обуку и оспособљавање- истакао је генерал Ђуровић током обраћања на конференцији.

Током конференције организовани су и билатерални сусрети са начелником Генералштаба Оружаних снага Италије, генералом Енцом Већиарелијем и начелником Генералштаба Оружаних снага Уједињеног Краљевства, генералом Ником Картером. Овом приликом разговарано је о унапређењу сарадње између морнарица, заједничким активностима у међународним мисијама и операцијама, као и даљој изградњи капацитета јединица Војске Црне Горе, посебно у области инжињерије и специјалних снага. 

Састанку Војног комитета присуствовали су и генерал Тод Волтерс (врховни командант савезничких снага у Европи - САЦЕУР) и генерал Андре Ланата (врховни савезнички командант за трансформацију - САЦТ).

  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

23. oktobar 2021 05:55