општина Бар / - ФОТО: ГП УРА
27/12/2021 u 18:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ГП УРА: Усвојени буџет општине Бар доминантно потрошачки

Посебно забрињава да се за водоснабдијевање предвидјело свега 100 хиљада еура, што је неозбиљно за било какав озбиљнији посао, казали су из ГП УРА

Буџет Општине Бар за 2022. годину који је усвојен на прошлој сједници Скупштине општине Бар је доминантно потрошачки без намјере да се уради ишта значајније што би значило развој општине, саопштили су данас из барског одбора Грађанског покрета УРА.

- Убједљиво највећи приход Буџета је од пореза на непокретности и поред чињенице да велики број објеката није евидентиран или је евидентиран у површини значајно мањој од стварне. Непознат је и наплатни задатак и за ово што је евидентирано. УРА упорно инсистира већ неколико година да се изврши попис и премјер објеката у складу са законом. Штета по Буџет износи више милиона еура годишње, а исто тако и по финансије д.о.о. 'Комуналне дјелатности - наводе у саопштењу из барског одбора УРА.

Указују да су инсистирали да се укине обавеза плаћања административних такси.

- Приход је незнатан свега 60 000 еура, а више десетина хиљада грађана годишње по врућини или по хладноћи на отвореном простору у редовима чека да плати нешто што по закону не треба да плаћа, да би доставио потврду о нечему што већ треба да постоји у рачунару ресорног чиновника - указују из барске УРЕ.

Наглашавају да се од нових објеката планира азил за псе, за који се средства у Буџету резервишу већ 7-8 година уназад, као и Градска кућа у Старом Бару, за коју градитељ не зна чему ће да служи.

- Нешто боља али не и задовољавајућа ситуација у случају гдје је инвеститор држава (Гранични прелаз Вирпазар, Спортска хала Мркојевићи, уређење обале у Сутомору, Специјални дневни центар за дјецу), али су и те инвестиције углавном у фази пројектовања, а нема рокова када ће бити завршени. Дјечји вртић се неће градити ни 2022. године јер је планирано свега 20 хиљада еура - наводе они.

- Посебно забрињава да се за водоснабдијевање предвидјело свега 100 хиљада еура, што је неозбиљно за било какав озбиљнији посао. Нијесу планирана ни средства за инвестиционо одржавање водоводне мреже и ако је губитак воде преко 60%. Напомињемо да и у приморском дијелу општине Бар скоро половина објеката нема прикључак на воду, а 2/3 нема канализацију - додају они у саопштењу.

Додају и да је чињеница да је основна инфраструктура у Бару у веома лошем стању, недовољна или је нема.

- У таквој ситуацији без икаквих доказа утврђује се да су просјечни трошкови уређења простора у 2022. години свега 70еур/м2 објекта. Уз напомену да ће најскупљи објекти бити ослобођени плаћања комуналија. Општина Бар мора у најкраћем року урадити и усвојити Дугорочни програм уређења простора, којим ће се утврдити приоритетни објекти инфраструктуре, цијена коштања, извори средстава и рокови изградње - закључују они у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:01