Grlić Radman / FOTO: Vlada Crne Gore
01/07/2024 u 19:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Grlić Radman: Crna Gora pokazala dva lica, još raspravljamo o odgovoru na rezoluciju

Crna Gora je donošenjem rezolucije o Jasenovcu pokazala dva lica, svoje evropsko lice u Briselu i svoje instrumentalizirano lice u Podgorici, na što će Hrvatska reagovati, izjavio je hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

Crnogorski parlament usvojio je u petak rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen. 

- Hrvatska je Crnoj Gori poslala notu i saopštenje te kao članica EU-a i NATO-a ima na raspolaganju sve mehanizme, a još raspravljamo s premijerom kako postupiti -rekao je Grlić Radman uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u Zagrebu, govoreći o odgovoru na rezoluciju koju je Skupština Crne Gore usvojila “samo dan nakon što je dobila zeleno svjetlo“ od Evropske komisije.

Evropska unija je u srijedu potvrdila na međuvladinoj konferenciji o pristupanju da je Crna Gora ispunila prelazna mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutrašnje poslove, čime je dobila priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju potvrđeno je da je Podgorica ispunila prelazna mjerila u ključnim poglavljima 23 i 24 što je uslov za daljnji napredak u pregovorima.

U svojim je zaključcima o Crnoj Gori Hrvatska navela da su nužnost za poglavlje 23 „odštete logorašima, odgovor za nestale osobe i zaštita hrvatske nacionalne manjine“, kazao je ministar vanjskih i evropskih poslova.

Večernji list: Svi koji su glasali za rezoluciju mogli bi postati persona non grata

Ministar objašnjava da su dobrosusjedski odnosi jedan od ključnih kriterijuma proširenja EU.

- Ovo što je Crna Gora napravila protivno je onome na što se obavezala i bez ikakvog razloga ulazi u duboku prošlost - ocjenjuje Grlić Radman i dodaje da je njihova politika instrumentalizovana.

- Ovdje je na djelu odrađivanje nečijeg posla, a svi znamo i čijeg - kazao je, dodajući da hrvatska vlada svake godine komemorira žrtve i osuđuje počinitelje.

S druge strane, u Crnoj Gori je izostala osuda vlastite agresije, kaže ministar.

- Dobro se sjećamo slika crnogorskih rezervista i agresije na Dubrovnik. S time se Crna Gora mora suočiti jer je agresija bila i odande, a ta su sjećanja svježa. Suočavanje s vlastitom prošlošću i procesuiranje ratnih zločinaca bio bi odgovor prave susjedske države - poziva ministar.

Uostalom, „Parlament Crne Gore nije tijelo koje treba to prosuđivati ni dati pravu ocjenu događanja od prije 80 godina“.„To je posao nezavisnih tijela i istoričara“, zaključuje Grlić Radman.

U oštrom odgovoru na donošenje rezolucije hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova navelo je između ostalog da će usvajanje rezolucije usporiti crnogorsku integraciju u EU. Nakon usvajanja rezolucije, i predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel otkazao je za utorak planiranu posjetu Crnoj Gori.

Jutarnji list: Iz Deklaracije Evropskog savjeta izbačen paragraf o Crnoj Gori

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 20:48