/ - Фото: БС
10/03/2022 u 15:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гутић: Позивамо на хитно заказивање сједнице Скупштине, приступити измјенама Закона о акцизама

Он напомиње да су цијене сирове нафте на највећем нивоу од 2008. године и сигурно је да ће још расти у наредном периоду

Незамисливо је да због парцијалних разлога одређених политичких субјеката, имамо блокаду Скупштине, блокаду демократије и самовољу појединаца који држе Црну Гору као таоца нечијих туђих интереса, не водећи рачуна о основним потребама грађана Црне Горе, поручио је Дамир Гутић, потпредсједник Бошњачке странке.

Он је позвао на хитно заказивање сједнице Скупштине Црне Горе, на којој би се приступило измјенама Закона о акцизама.

-Свједоци смо раста цијена енергената, који као инпути у свим осталим производима врше инфлаторни притисак на цијене свих роба широке потрошње. Црна Гора тешко може да избјегне екстерне шокове, јер смо мала економија коју оптерећују догађаји ван нашег утицаја. Али, то не значи да треба само да чекамо и да се ослањамо на срећу. Одговорна Влада и Скупштина треба да антиципирају, те да предузму мјере које ће смањити негативне ефекте- казао је Гутић.

Он напомиње да су цијене сирове нафте на највећем нивоу од 2008. године и сигурно је да ће још расти у наредном периоду.

-Ово је показатељ неодговорног односа Владе према овом питању, кашњење у реаговању, прихватање посљедица без проактивног приступа рјешавању изазова који оптерећују свакодневницу грађана. Имајући у виду да је удио акциза у цијени бензина око 0,55 €, а у цијени дизела око 0,45 €, које су приход буџета, на шта се обрачунава и ПДВ, јасно је да постоји простор за интервентно смањење цијена горива кроз измјене Закона о акцизама. Зато позивамо на хитно заказивање сједнице Скупштине, на којој би се разматрало питање измјене Закона о акцизама, као и друга питања од интереса за грађане Црне Горе. Демократски процеси не смију да чекају, институције система морају да функционишу- закључио је Гутић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 20:36