Dragan Koprivica / - FOTO: CDT
26/07/2024 u 09:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Hitno izabrati novu DIK i novi sastav Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu

Iz CDT-a su saopštili da pozivaju Skupštinu Crne Gore da u hitnom roku izvrši svoju obavezu i izabere članove/ice stalnog sastava Državne izborne komisije iz reda političkih partija.

Pozivaju ih i da se prekine devetomjesečno kršenje zakona i omogući da se predstojeći lokalni izbori u više opština održe u uređenom ambijentu u kom je omogućena zaštita izbornih prava u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore.

- Takođe, pozivamo Skupštinu da u hitnom roku izabere nove članove i članice Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i omogući da ovo važno tijelo može da nesmetano funkcioniše i donosi odluke. Zakonom o izboru odbornika i poslanika je propisano da se izborna komisija imenuje nakon konstituisanja novoizabrane Skupštine. Od okončanja procesa konstituisanja Skupštine Crne Gore je prošlo skoro devet mjeseci. Dakle, DIK sve to vrijeme djeluje u sastavu koji nije u skladu sa zakonom. U  njoj trenutno odlučuje predstavnica partije koja više nema parlamentarni status (PZP), a pokret koja je formalno najjači subjekt nove vlasti (PES) uopšte nema predstavnika/cu- saopštio je Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a

Kako je naveo, procedura izbora članova DIK je devet mjeseci zakočena partijskim interesima i kalkulacijama. Nadležni skupštinski odbor nije pokazao proaktivan pristup u prevazilaženju eventualnih nejasnoća u zakonu i traženju pravnog tumačenja koje bi omogućilo da se ovaj proces dovede do kraja.

- Podsjećamo da DIK ima nezamjenjivu ulogu u postupku zaštite biračkog prava i u lokalnim izborima, jer se njoj podnose prigovori protiv odluke, radnje ili propusta opštinske izborne komisije. Komisija koja djeluje u sastavu koji nije u skladu sa zakonom ne može donositi zakonite odluke o prigovorima, niti ima odgovarajući legitimitet koji je od esencijalne važnosti za zakonit izborni proces. Ovo može imati veoma negativne posljedice na predstojeće izborne procese i ostavlja velike mogućnosti za zloupotrebe- istaknuto je saopštenjem.

Pored DIK, kako navodi, ni Odbor za izbornu reformu trenutno nije konstituisan u skladu sa pravilima.

- Naime, odlukom o osnivanju ovog Odbora je predviđeno da se on formira na paritetnoj osnovi i to po sedam članova iz parlamentarne većine i sedam iz parlamentarne opozicije. Promjenom političke strane Bošnjačke stranke ovaj partitet je narušen pa sastav Odbora nije u skladu sa Odlukom i na njegovim sjednicama ne mogu donositi valjane odluke. Ovdje moramo imati u vidu i činjenicu da su dvije članice tog Odbora prestale da budu poslanice i da su preuzele funkciju ministarki, što je dodatan razlog za hitno djelovanje Skupštine Crne Gore i po ovom pitanju. Zato je, u hitnom roku, jako važno riješiti oba problema- naveo je Koprivica.

Potrebno je izbjeći potencijalne probleme na  izborima Gusinju, Kotoru i Podgorici, kako se izmjene sastava DIK ne bi dešavale u septembru, u sred izbora, onda kad proces eventualno “zapne” oko nekog političkog interesa, mandata ili utvrđivanja pobjednika na izborima.

- Takođe, eventualna ponovna blokada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu značila bi novi gubitak vremena, opstrukciju i definitivnu potvrdu nepostojanja političke volje za jednu od najvažnijih demokratskih reformi ovoga društva- zaključio je on.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

05. septembar 2024 18:22