Đukanović i Huskić u emsiji ”Fokus” (
15/09/2021 u 21:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хускић: Мора се разговарати, регион препуштен сам себи

Не постоји јасна идеја како би се даље према и са регијом Западног Балкана и зато смо у ситуацији у којој јесмо, сматра Хускић

Оно  што се дешава на домаћем политичком плану у Црној Гори неће се лако ријешти, али мора се разговарати и пружити рука у оваквој ситуацији, оцијенио је за Телевизију Црне Горе (ТВЦГ) аналитичар из Загреба Аднан Хускић и истакао да смо као регион препуштени сами себи.

Хусикић је у емсији "Фокус" казао да актуелна дешавања у Црној Гори нијесу неочекивана. 

-Ипак, што се тиче имиџа Црне Горе, мислим да не треба имати страх. Са већином држава Црна Гора има јако добре односе и већина је види као релативно свијетао примјер у процесу интреграција-казао је Хускић. 

Поручио је да од политичких актера у Црној Гори очекује много више. 

Хускић и  Драган Ђукановић, из Центра за спољну политику из Београда, сагласни су да се кроз најављене и досадашње посјете политичара из Брисела не назире нова политика или приступа Европске уније према региону Западног Балкана.

Ђукановић је за емисију "Фокус" на ТВЦГ, оцијенио да долазак канцеларке Ангеле Меркел у Тирану није донио ништа ново, сем инсистирања на одржавању Берлинског процеса и фокус на формирање заједничког регионалног тржишта. 

-Није се фокусирала на прилике у БиХ, ни релације Београда и Приштине, а ни на унутрашња питања који су евидентни у Црној Гори протеклих мјесеци- казао је Ђукановић.

Хускић је казао да регион стагнира - да су неке државе у одређеном смислу напредовале на ЕУ путу, друге су у озбиљној регресији.

Он је истакао да је скептичан по питању нове методологије приступања ЕУ.

-Државе Западног Балкана не чине нужно да би трансформисале друштво, како бисмо се приближили ЕУ, с друге стране мислим да се унутар ЕУ не разматра озбиљно питање проширења на Западни Балкан- рекао је Хускић у "Фокусу".

Додао је да имамо политику ЕУ која "иде по инерцији".

-Не постоји јасна идеја како би се даље према и са регијом Западног Балкана и зато смо у ситуацији у којој јесмо- сматра Хускић. 

Ђукановић је оцијенио и да  се показује традиционална немоћ ЕУ према Западном Балкану.

-Она је била евидента и 90-их, када су различити сигнали ишли према различитим актерима, што је додатно пролонгирало кризу на пост- југословенском простору- рекао је он у "Фокусу" и додао: 

"Оно што је поражавајуће и јако ме плаши јесте да се предсједавање ЕУ у првој половини прошле године неславно завршило изостанком отварања преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом."

Ђукановић додаје и да су предсједавање Нјемачке Берлинским процесом у овој години и Берлински самит показли додатну немоћ.

-Њемачка није успјела искоординирати са овдашњим актерима везано за озбиљне тема које је хтјела да наметне на агенду предсједавања Берлиснким процесом, који још нема извјесну будућност- казао је Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 00:11