Ервин Ибрахимовић / - фото: Бошњачка странка
23/04/2022 u 17:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ибрахимовић: Црна Гора ће у четвртак добити квалитетну проевропску и одговорну владу

- Вјерујем да увијек има простора за договор, зато сам и рекао да се надам да ће можда СД бити дио мањинске владе, навео је он

Црна Гора ће у четвртак добити квалитетну проевропску и одговорну владу, која ће се храбро суочити са изазовима и неће бити политикантска, поручио је лидер Бошњачке странке (БС) Ервин Ибрахимовић.

Ибрахимовић је у интервјуу агенцији МИНА казао да се нада да има још мало простора да Социјалдемократе (СД) буду конституент мањинске владе, и оцијенио да би та партија, као проевропска и државотворна, могла да пружи додатни квалитет будућој извршној власти.

Упитан да ли то значи да се и даље преговара о томе да СД буде дио владе, он је рекао да је по природи оптимиста и човјек дијалога и договора, па да зато не жели да каже да је та прича завршена.

 - Вјерујем да увијек има простора за договор, зато сам и рекао да се надам да ће можда СД бити дио мањинске владе, навео је Ибрахимовић.

Он очекује да ће се СД, иако не буде конституент владе, понашати као претходних годину и по и гласати за све оно што је добро за грађане, неважно од кога долазе иницијативе.

 - Вјерујем да ће питања која сте подцртали, посебно што се тиче судства и тужилаштва и свих оних праваца за које треба двотрећинска или тропетинска већина, СД подржати иако не буде у влади -  казао је Ибрахимовић.

Он је рекао да је из више разлога важно да Црна Гора 28. априла добије нову владу, прије свега, како је рекао, да би државу напокон вратили на пут на којем је била до доласка одлазеће извршне власти.

- Морамо што хитније да се вратимо на европски пут, пут европске, антифашистичке Црне Горе. Морамо да кренемо путем европских интеграција и обезбиједимо економску и фискалну консолидацију, истакао је Ибрахимовић.

Он је нагласио да је потребно вратити међународни углед и повјерење које је, како је оцијенио, изгубљено у посљедњих годину и по.

Према ријечима Ибрахимовића, због агресије Русије на Украјину, економска и безбједносна ситуација на међународном плану су се скоро из темеља промијениле.

 - Важно је зато да са нашим међународним партнерима промптно реагујемо на сва дешавања која су изазвана утицајем агресије Русије на Украјину, навео је Ибрахимовић.

Црна Гора је, како је казао, на прагу туристичке сезоне и потребно је добро се припремити.

 - Са друге стране, чини ми се као да смо сви постали мање опрезни када је у питању пандемија ковид-а 19. Свјетска здравствена организација, а и наш здравствени систем, упозоравају да је пандемија и даље присутна, рекао је Ибрахимовић.

Све то, како је навео, директно утиче на ионако угрожени стандард грађана, тако да је потребно што прије обезбиједити квалитетну власт, која се због дневно-политичких користи неће неозбиљно односити према свим тим изазовима.

- Имао бих још доста тога да набрајам зашто је потребна ова влада. Чини ми се да је, више него икад, наше друштво свјесно да се мора што прије добити нова влада, како бисмо се промптно ухватили у коштац са свим овим стварима“, додао је Ибрахимовић.

Он је, одговарајући на питање који су највећи изазови будуће извршне власти, оцијенио да је одлазећа извршна власт оставила доста изазова.

- Прије свега, морамо што прије зауставити разарање нашег грађанског, мултиетничког, европског друштва, консолидовати економију. Морамо снажно кренути путем европских интеграција, навео је Ибрахимовић.

Он је истакао да је потребно снажно залагање за отварање дијалога, како би се смањила подијељеност у друштву.

 - Да напокон судство и тужилаштво добију оне руководиоце и ону вриједност која и треба да буде, људе од квалитета, ауторитета, како би правда у Црној Гори била достижна, казао је Ибрахимовић.

Упитан да прокоментарише наводе да ће унутар владе бити доста идеолошких и других размирица, он је рекао да једноумље нигдје није добро, тако да не би било добро ни у новој влади и оцијенио да је управо та разноликост предност.

Како је рекао Ибрахимовић, у влади ће заједно сједјети представници Грађанског покрета УРА, Социјалистичке народне партије, Социјалдемократске партије, мањинских партија, уз мањинску подршку Демократске партије социјалиста.

Он сматра да је то велики искорак у друштвено-политичком животу Црне Горе и да је то, како је казао, права прича за будућност државе.

- Ми смо успјели да разговарамо, да се договоримо, и 28. априла ћемо добити, неко ће рећи хетереогену владу, а ја мислим да ћемо добити квалитетну владу - рекао је Ибрахимовић.

Према његовим ријечима, од потписивања Меморандума о сарадњи скренули су пажњу да су политичари спремни да сједну да разговарају и преговарају и о оним стварима о којима немају исто мишљење.

То је, како је додао Ибрахимовић, добар сигнал и порука грађанима Црне Горе да су спремни да праве одређене искораке.

Он је, упитан да ли сматра да 46 посланика који су сазвали сједницу Скупштине могу сносити кривичну одговорност, казао да је сви требало, па и они који сада позивају на кривичну одговорност, да се запитају како је грађанима у ових пар мјесеци блокаде Скупштине и свих процеса који директно утичу на њихов живот.

Према ријечима Ибрахимовића, грађани ће судити ко је крив због блокаде Скупштине и државе.

 - Када причамо о кривичној одговорности, мислим да је и правним лаицима јасно да ако сте урадили нешто што је неуставно, онда треба да одговарате, али ако је оно што радите уставно, то не може бити незаконито, тако да смо потпуно релаксирани, навео је он.

Ибрахимовић вјерује да сви треба да се понашају одговорно прије свега према грађанима који, како је истакао, највише осјећају закључавање парламента.

 - Нажалост, свједоци смо енормног пораста цијена животних намирница, тога да имамо најскупље гориво у региону, и нијесмо ни за јоту побољшали економски стандард грађана у овом врло изазовном времену, додао је Ибрахимовић.

Коментаришући оставку Страхиње Булајића на мјесто посланика и потпредсједника Скупштине, Ибрахимовић је казао да је са њим имао изванредну сарадњу у парламенту.

- Срећан сам да сам имао таквог колегу и пријатеља, рекао је Ибрахимовић.

Он је навео да то није само његово мишљење.

 - Мишљење свих колега је да се ради о изузетно часном човјеку. Са друге стране, његов чин оставке је усљед притиска његових партијских колега, казао је Ибрахимовић.

Он је рекао да се сви морају држати Устава.

 - Морамо омогућити посланицима да раде према својој савјести, без икаквог вида притиска - додао је Ибрахимовић.

Он је, одговарајући на питање како коментарише критике да будућа влада служи само за расподјелу функција и да би се „намириле“ потребе партија, казао да зна да је већина грађана срећна што ће Црна Гора добити проевропску и одговорну владу, која неће бити политикантска и која ће се храбро суочити са изазовима.

 - Немојмо заборавити да је влада политичко тијело, тако да дозволимо да ипак има простора да политичке партије утичу на одређена имена и процесе -  рекао је Ибрахимовић.

Он је додао да је најважније колико ће влада моћи да напредује у процесу стварања бољег квалитета живота грађана и јачања просперитета државе.

Ибрахимовић је поручио да ће се влада бавити побољшањем стандарда, економским и другим вриједностима које ће, како је навео, направити прави замајац у развоју Црне Горе, а самим тим створити амбијент да грађани имају живот достојан грађана Европске уније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 05:29