Ibrahimović Gjorgjiev / - FOTO: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA
11/09/2024 u 16:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ibrahimović-Gjorgjiev: IOM značajan partner u suočavanju sa migracionim izazovima

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas sa šefom Misije Međunarodne organizacije za migracije u Crnoj Gori Vladimirom Gjorgjievim. Sagovornici su ocijenili da saradnja u realizaciji inicijativa koje za cilj imaju prevazilaženje izazova iz oblasti migracija, donosi benefite i u pogledu reformi koje Crna Gora sprovodi u okviru pregovaračkog procesa s Evropskom unijom.

Kako je saopšteno iz MVP-a, Ibrahimović je kazao da su zajednički napori posebno važni u vremenima rastućih migracija na globalnom nivou, na koje utiču brojni faktori.

- Dugogodišnja saradnja koju ostvarujemo i podrška IOM-a doprinose podizanju standarda, jačanju kapaciteta i sveukupnom unaprjeđenju upravljanja migracijama, uključujući integrisano upravljanje granicama i borbu protiv krijumčarenja i trgovine ljudima - kazao je ministar.

Ocijenio je značajnom podršku IOM a s aspekta jačanja kapaciteta i unaprjeđenja institucionalnog okvira, ali i kroz učešće u brojnim regionalnim projektima i inicijativama.

Gjorgjiev je kazao da je saradnja sa institucijama u Crnoj Gori odlična i da IOM nastoji, kroz podršku institucionalnim reformama, da pomogne Crnoj Gori u dostizanju međunarodnih standarda u oblasti upravljanja migracijama, a na taj način i doprinese napretku u ključnim poglavljima pregovora s Evropskom unijom.

- Projekti koje realizujemo kompatibilni su sa aktivnostima koje Crna Gora realizuje u pravcu ostvarenja svog ključnog vanjskopolitičkog cilja- članstva u Evropskoj uniji. To je naše programsko i strateško opredjeljenje i u tom pravcu možete računati na punu podršku IOM-a - kazao je Gjorgjiev.

Ibrahimović - Tajani: Crna Gora za Italiju strateški partner, neupitna podrška integraciji u EU

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo uspješnom realizacijom ovogodišnjih Dana dijaspore Crne Gore, manifestacijom čiju organizaciju je podržao IOM, te razmijenili mišljenja o važnosti proaktivnog djelovanja u pravcu pune valorizacije potencijala dijaspore i zajedničkog adresiranja izazova koji utiču na porast migracija, kao i kvalitet institucionalnog odgovora na njihove posljedice, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 23:15