Ibrahimović sa Erdoganom i Fidanom / - FOTO: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA
09/08/2024 u 16:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ibrahimović sa Erdoganom i Fidanom: U narednom periodu povećanje obima trgovinske razmjene

Drugog dana zvanične posjete Turskoj, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović razgovarao je sa predsjednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova te zemlje, Hakanom Fidanom i dogovorio intenziviranje saradnje i povećanje obima trgovinske razmjene.

Tokom susreta, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Erdogan je iskazao je podršku daljem razvoju sveukupnih odnosa sa Crnom Gorom.

Posebno je naglasio njen multietnički, multivjerski i multikulturalni sklad, te ukazao na posvećenost Turske miru i prosperitetu na prostoru Zapadnog Balkana.

Ibrahimović je podsjetio na važnost posjete turskog predsjednika Crnoj Gori u avgustu 2021, čime je, još jednom, potvrđena bliskost i prijateljski odnosi dvije države i dva naroda.

On je izrazio zadovoljstvo prisustvom sve većeg broja turskih investitora i turista u Crnoj Gori, koji je prepoznaju kao atraktivnu investicionu i turističku destinaciju. Prenio je uvjerenje da će se saradnja sa renonimiranim turskim privrednicima, u narednom periodu, značajno intenzivirati.

U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Turske, Hakanom Fidanom, Ibrahimović je kazao da dvije zemlje imaju prijateljske odnose, a ostvarena saradnja u raznim područjima dodatno ih osavremenjuje i unaprjeđuje.

Istakao je važnost njegovanja političkog dijaloga i razmjene posjeta na svim nivoima, što se pozitivno reflektuje na ekonomsku, zdravstvenu, odbrambenu, turističku, kulturnu i saradnju na polju obrazovanja.

Fidan je naglasio posvećenost Turske daljem razvoju bilateralnih veza sa Crnom Gorom, u duhu solidarnosti, međusobnog uvažavanja i razumijevanja.

- Politički odnosi između naše dvije države su na izvanrednom nivou, a istorijske i kulturne veze među našim narodima su veoma jake - kazao je Fidan.

Ibrahimović u Ankari: Crna Gora i Turska njeguju dobru bilateralnu saradnju

On je ocijenio da će upotpunjavanje ugovorne baze dati snažan podsticaj realizaciji novih projekata, u obostranom interesu i na dobrobit građana dvije države.

Sagovornici su izrazili nadu da će se kvalitetni politički odnosi pozitivno odraziti na privrednu saradnju, te da se u narednom periodu može očekivati povećanje obima trgovinske razmjene.

Tokom razgovora dva ministra, bilo je riječi i o aktuelnim kretanjima u regionu i, u tom kontekstu, pozdravljena je konstruktivna uloga obje države kroz aktivno učešće u brojnim regionalnim inicijativama i organizacijama.

Ibrahimović i Fidan iskazali su zadovoljstvo saradnjom u okviru NATO-a i zajedničkim zalaganjem za unaprjeđenje kolektivne bezbjednosti i stabilnosti, što je od posebne važnosti u svjetlu rastućih globalnih kriza i konflikata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 07:05