/ - фото: гов.ме
04/06/2021 u 14:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ињац-Ђуровић: Црна Гора остаjе поуздана чланица Алиjансе

Ињац jе нагласила да су приоритети Воjске Црне Горе допринос националноj безбjедности, али и колективном систему одбране као и побољшање процедура неопходних за развоj способности

Министарка одбране Оливера Ињац и начелник ГШ Воjске Црне Горе, бригадни генерал Милутин Ђуровић организовали су у касарни “Милован Шарановић” у Даниловграду радни доручак са представницима црногорских медиjа поводом четири године чланства Црне Горе у НАТО, саопштено је из Министарства одбране.

Министарка jе, обраћаjући се посленицима jавне риjечи, истакла да Црна Гора и овом приликом, на годишњицу чланства и уочи предстоjећег Самита НАТО, шаље поруку потпуне и искрене опредиjељености и посвећености вриjедностима и циљевима Алиjансе.

Она jе изразила увjерење да би и данас стаjала оцjена коjу jе у анализи прве године црногорског чланства, дао генерални секретар НАТО-а Jенс Столтенберг, коjи jе Црну Гору назвао "извозником стабилности на Балкану".

Ињац jе нагласила да су приоритети Воjске Црне Горе допринос националноj безбjедности, али и колективном систему одбране, побољшању процедура неопходних за развоj способности, као и подршка црногорским компаниjама на тржишту земаља чланица НАТО-а.

Министарка jе истакла важност медиjа у jачању напора у изградњи отпорности друштва на дезинформациjе. 

– Управо су дезинформациjе доприниjеле креирању одређеног наратива коjим се може нашкодити безбjедносним циљевима Црне Горе, али и савезника  – казала jе министарка одбране.

Она jе истакла да чланство у НАТО за Црну Гору представља привилегиjу коjа jоj омогућава афирмациjу на међународном плану, уз право одлучивања заjедно са представницима наjразвиjениjих демократиjа свиjета. „Наша земља jе чланством у Алиjанси ушла у систем колективне безбjедности, што jе препознато као наjбољи и наjефикасниjи гарант националне безбjедности, суверенитета и националног интегритета у условима модерних безбjедносних ризика, приjетњи и изазова“, казала jе министарка Ињац, закључуjући да jе безбjедност Црне Горе изнад личних интереса политичара и моћника. 

Министарка Ињац jе поручила да ће будући приоритети, у изазовним временима глобалне здравствене и економске кризе, бити људски ресурси и социо-економски статус запослених.

Начелник Генералштаба jе, обраћаjући се новинарима, казао да jе Воjска Црне Горе у протекле четири године прешла огроман пут, показуjући како и оружане снаге невеликих земаља могу доприносити глобалном миру и безбjедности.

– Воjска Црне Горе као одговорна одбрамбена снага државе и поуздана НАТО чланица, константно унапређуjе и модернизуjе своjе капацитете – казао jе генерал Ђуровић.

Он се осврнуо на наjважниjе сегменте модернизациjе Воjске Црне Горе у посљедње четири године, у шта jе значаjна средства улагала како држава Црна Гора, тако и наше савезнице, поготово САД, Њемачка и Турска.

Начелник ГШ jе обавиjестио новинаре да jе у оперативноj употреби брод Морнарице ВЦГ, П-105 “Дурмитор”, конвертована ракетна топовњача.  

Он jе закључио да Воjска Црне Горе заjедно са НАТО савезницима има jасне планове и визиjе. “Остаjемо посвећена НАТО чланица, одговорна према циљевима коjе смо поставили, како би Црну Гору учинили што безбjедниjом”, закључио jе начелник ГШ.

     

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:18