Ињац / Фото: Срђан Бољевић
29/08/2021 u 13:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ињац Ђукановићу: Ко политизује вјерска питања, не иде ка европском путу

Позивам предсједника државе да допринесе да мир и безбједност Црне Горе буду приоритетна вриједност свих, без изузетка, казала је министарка

Министарка одбране Оливера Ињац поручила је предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу, након најаве да ће бити на Цетињу 5. септембра, уколико се митрополит Јоаникије буде тамо устоличио, да политизација вјерских питања није пут црногорског развоја и просперитета. 

- Изјава Ђукановића директна је недосљедност заједничког саопштења са сједнице Савјета за одбрану и безбједност, којој сам и сама присуствовала, а којим су, поводом најављеног устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу, сви друштвено-политички актери позвани на мир, суздржаност, толеранцију и разумјевање, те поштовање људских права и вјерских слобода, Устава и закона Црне Горе. Изјава Ђукановића којом је најавио спремност да се придружи протестима, уколико се не одустане од устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу 5. септембра недвосмислено доводи у сумњу његово залагање за имплементацију закључака Савјета за одбрану и безбједност, јер се не може разумјетии као тежња за смиривање тензија и друштвене радикализације у Црној Гори- додала је она. 

Истакла је да политички актери који политизују вјерска питања и одлуке, односно приступају им као политичким и користе их за сопствену политичку агенду, не промовишу вриједности дијалога и толеранције, као примарним за европски пут Црне Горе.

- Kао министар у Влади Црне Горе задужен за ресор одбране, позивам предсједника државе да допринесе да мир и безбједност Црне Горе, буду приоритетна вриједност свих, без изузетка - наводи се у реаговању Ињац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:31