Оливера Ињац / - Министарство одбране
23/07/2021 u 16:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ињац: Није планирано повећање броја црногорских војника у мисији на Косову

Чланством у НАТО, Црна Гора је добила могућност за учешће у мисији КФОР, а број припадника који се ангажују у мисији је искључиво питање националне одлуке, навела је она

Министарка одбране Оливера Ињац рекла је да за ову годину нијесу планирали да повећају број црногорских војника у мисији КФОР на Косову. Одговарајући на питање Предрага Бошковића (ДПС), она је казала да припадници Министарства одбране и Војске Црне Горе присутни су у мисији КФОР на Косову од 2018. године.

-Чланством у НАТО, Црна Гора је добила могућност за учешће у мисији КФОР, а број припадника који се ангажују у мисији је искључиво питање националне одлуке. У одлуци Скупштине Црне Горе, а на предлог Савјета за одбрану и безбједност, је наведено да Црна Гора учествује са 'до два припадника'. Осим наведене одлуке, Црна Гора се није обавезала за повећање броја учесника- навела је Ињац.

Додала је да је тачно је да су током мандата претходног министра одбране вођени иницијални разговори о испитивању могућности за проширење броја припадника у мисији КФОР, али се Црна Гора ни на који начин није обавезала за наведено додатно ангажовање, нити је то могла урадити без предлога Савјета за одбрану и безбједност и одлуке Скупштине.

-Разговори о проширивању броја учесника искључиво су вођени на тактичком нивоу, у склопу процеса генерисања снага за ангажовање у мисијама НАТО. Наравно да се одлука о томе доноси на политичком нивоу, што је јасно и нашим савезницима. Не постоји план ангажовања у саставу хрватске чете на који се Ви позивате, нити су актуелни планови за ову годину са хрватским савезницима о повећању ангажовања у мисији КФОР-казала је Ињац.

Војска Црне Горе, како је навела министарка, у поменутој мисији има штабног официра на дужности замјеника начелника за инжињерију у Одјељењу за инжињерију и планове у Команди мисије у Приштини, а планирано је да у 2022. години буде попуњено и друго мјесто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:28